Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Що означає бути агендером?

Оновлено

“Агендер” — це термін, що стосується людей, які не відносять себе до жодної статі. Деякі агендерні люди описують це як “відсутність гендеру”, тоді як інші називають себе гендерно нейтральними. Агендер — чудове слово для тих, хто не відчуває, що ідентифікує себе з якоюсь конкретною статтю. Хтось може обрати цей термін замість схожих слів, якщо відчуває з ним сильніший емоційний чи інтелектуальний зв’язок.

Чи може будь-хто бути агендером?

Так! Будь-хто може ідентифікувати себе як агендер, незалежно від своєї сексуальної орієнтації чи статі, визначеної при народженні.

Які займенники використовуються?

Гендерна ідентичність людини не обов’язково визначає, які займенники вона використовує. Наприклад, небінарна людина може використовувати займенники він/його. Агендерна людина може вживати займенники вони/їх, але може також використовувати займенники вона/її або він/його. Найкращий спосіб дізнатися чиїсь займенники — ввічливо запитати.

Чим це відрізняється від “небінарності”?

Слово “небінарний” — це узагальнюючий термін, який стосується цілої низки гендерів, що не підпадають виключно під категорію “чоловічий” або “жіночий”. Хоча агендер може підпадати під поняття “небінарний”, не всі небінарні люди є агендерами.

Чи пов’язано це з асексуальністю?

Не варто плутати цей термін з асексуальністю. Асексуальність означає, що ви не відчуваєте сексуального потягу до інших людей або майже не відчуваєте його. Агендер означає, що ви не маєте статі. Літера “а-” на початку плутає багатьох людей, але ці терміни означають дві різні речі. Деякі аґендерні люди є асексуальними, але не кожна аґендерна людина є такою.

Як ви можете підтримати аґендерних людей у своєму житті?

Якщо у вас є близька людина з аґендерною ідентичністю, ви можете підтримати її кількома способами:

* Важливо використовувати займенники та ім’я, які вони хочуть, щоб ви використовували.

* Повторюйте, що ви готові підтримати їх. Запитайте, чи є якийсь конкретний спосіб, як ви можете показати свою підтримку.

* Дайте їм можливість поговорити про те, що вони є аґендерами, не очікуючи, що вони будуть говорити про це.

Джерело: healthline

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.