Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

“Я боюсь не скласти НМТ”

Оновлено

“Я погано складу НМТ, нікуди не вступлю, усіх розчарую, себе розчарую, залишусь без роботи та будь-яких перспектив…”

Бували такі думки? Випускні екзамени та вступ в універ — це, дійсно, важлива частина життя, проте це лише його частина. Консультантки Teenergizer розповіли, як можна справитися зі страхом перед важливим екзаменом та чому важливо ділитися цими переживаннями з батьками чи друзями!

Рівна консультантка Teenergizer Харченко Аліна

“Варто з розумінням ставитись до майбутніх результатів. Оціни свої справжні сили та те, наскільки ти готовий/а до НМТ і куди хочеш вступити. Якщо ти маєш не завищені, а реальні очікування від своїх сил — зможеш реалістичніше сприймати здачу НМТ і його результати.

А з приводу розчарування… Не варто принижувати або карати себе. Це важливий етап життя, але на ньому це життя не закінчується. Подякуй собі за вкладені зусилля, за роботу над підготовкою, за старання. Екзамен не оцінює справжні твої розумові навички чи рівень знань, бо багато факторів впливає на результат (хвилювання, якість сну, складність питань, обмежений час тощо). Тому, краще відпустити високі очікування, видихнути та з гордістю прийняти свій результат”.

“Також важливо поговорити з батьками на цю тему. Про свої страхи перед НМТ, страх не здати, відчуття, що ти будеш тягарем в разі не здачі, тобто про все, що турбує з приводу екзамену. Батьки, скоріше за все, не знають, наскільки важливо це для тебе, наскільки тобі страшно, що відчуваєш і що думаєш з цього приводу. Навіть ця відверта розмова може наштовхнути їх на свою відвертість. Вони теж хвилюються, можливо, ти сам/а не знав/ла, як сильно вони вірять в тебе. Підтримка батьків в цей період часу є неоціненно важливою і може бути сильною опорою для тебе, твоїх сил та впевненості”.

Рівна консультантка Teenergizer Олександра Камєнєва

“Твій страх перед НМТ є нормальним. Це важливий етап у житті, і ти хвилюєшся. Можна спробувати поговорити зі своїми однокласниками та друзями, які також готуються. Ти почуєш, що не сама і це дасть тобі підтримку. Коли у тебе виникає страх не скласти цей іспит, подумай, наскільки реальною є ця думка. Спробуй розписати, що ти робиш для того, щоб отримати хороші результати. Також не забувай відпочивати під час підготовки. Не завантажуй себе уроками. Намагайся дотримуватися режиму дня, слідкуй за своїм сном, виходь на прогулянки, роби те, що тобі подобається. Це поради, про які ми знаємо, але іноді забуваємо, що вони направлені на підтримку твого психічного стану також”.

Якщо тобі потрібна підтримка, консультантки та консультанти Teenergizer завжди поруч!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.