Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Булінг через зовнішність: що робити

Оновлено

“Я виглядаю незвично, як для хлопця, й через це мене булять”

Консультанти та консультантки Teenergizer поділилися своїм досвідом і порадами як переживати булінг через зовнішність. Особливо буде актуально хлопцям, які переживають через власну унікальну зовнішність. Тому, якщо ти це вже читаєш, знай, ти дуже крутий, і ми віримо в тебе!

Відповідає рівний консультант Teenergizer Скиба Михайло:

Під час навчання у школі я повсякчас зазнавав спершу витіснення, а згодом і булінгу від інших хлопців. При тому мені приписували стигматизований в нашому суспільстві образ гея, ким я насправді є. Усе це проявлялося в тому, що ідучи коридором, я міг у спину почути оклики в стилі “Гей!”, на фізкультурі мене одним з останніх вибирали в команду. В ранніх класах, коли я виявляв свій інтерес до гри з іншими хлопцями, мені відмовляли тощо. Якийсь період я мав конфлікт зі своєю однокласницею, що вилилось у змову проти мене: вона закликала усіх уникати спілкування зі мною. Отак я і довчився 9 класів. Опісля, учні були перерозподілені на рівні класів за профілем, і я попав в зовсім відмінний від попереднього. В новому колективі я не відчував звичних тиску й дискримінації, але відчуття, що я різнюсь від більшости, все одно зберігалося.

В ретроспективі я думаю: якби тоді сказав, що гей, то, скоріш, обеззброїв їх в загальній дискримінації, хоча зазнав би ще більшої у вигляді агресивного гетеросексизму (що все ще в деяких колах зветься гомофобією). Одним словом, період мого навчання в школі був сповнений стигмою й булінгом на базі інакшости, а єдиний вихід — перетерпіти. Я не хочу, щоб хтось інший мусив терпіти й зазнавати того що і я, тож я пишу цей пост. Сподіваюсь, ним мені вдасться долучитися до когорти тих, хто порушує питання стигматизації у школах й тим самим підсилює процеси суспільних змін на краще.

Відповідає рівна консультантка Teenergizer Струпинська Аліна:

Ти є особистістю, яка має свої смаки та вподобання. І ти маєш повне право проявлятися так, як ти того хочеш та бажаєш. Як в зовнішності, так і в будь-яких інших аспектах. Проблема не в тобі, а в тих, хто тебе булить. Я не знаю, які у них причини такої жахливої поведінки, але ти на це не заслуговуєш. Ти заслуговуєш на добрих людей поруч, які будуть приймати тебе таким, який ти є. Мені шкода, що тобі довелося зіштовхнутися з цькуванням. Це боляче, я розумію. Проте ти завжди можеш попросити про допомогу та підтримку. Звернись до близьких тобі людей або до адміністрації школи. Також зараз існує багато організацій, які працюють з темою насильства та булінгу. Ти не маєш бути сам на сам з цією ситуацією, бо є люди, які готові допомогти і яким не байдуже. Краса — поняття суб’єктивне, пам’ятай про це!

Відповідає рівна консультантка Teenergizer Кадар Віталія:

Булінг у школі — це, справді, дуже болюча тема для нашої системи освіти. На жаль, багато хто отримує свою дозу критики в бік своїх вподобань чи зовнішності. Через це у доросле життя йдуть невпевнені у собі та закомплексовані особистості, які не можуть повноцінно розвиватися через острах засудження. Насправді ж, ніхто не заслуговує такого ставлення до себе, адже кожна людина унікальна, а саме це і відображає її красу. Ще з дитинства нам прищеплюють стереотипне бачення хлопців та дівчат, і якщо ти не підходиш під цей еталон — ти не такий як усі. Кожен повинен бути собою, а не “шаблонною лялькою”, як от коли хлопець мусить бути беземоційним, грубим й сильним. Головне, що я б хотіла донести — будьбудь собою й не соромся цього.

Відповідає рівний консультант Teenergizer Климпуш Арсен:

Тобі зараз може бути дуже важко, але пам’ятай, ти не один! Я тебе можу зрозуміти, оскільки сам був в такій ситуації, булінг завдає чимало болю й мені шкода, що тобі доводиться це переживати… Є одна річ, важлива, якої я тоді не знав. Я, ти, ми всі маємо безумовне право бути собою. Ти не шкодиш нікому тим, що виглядаєш так, як виглядаєш. Я буду дуже радий, якщо в тебе будуть ті, до кого ти можеш звернутись й отримати підтримку, це може бути твоя сім’я, твої друзі, будь-хто! Людині потрібна людина й це важливо!

Ти також завжди можеш звернутись до нас в Teenergizer, якщо у скрутний час тобі буде це необхідно. За твоїм правом бути собою йде й право відстоювати себе та те, ким ти є. Ще одна річ, про яку я не знав, це резильєнтність. Якщо простіше — здатність особи впоратися з життєвими труднощами та відновитись після цього. Розвивай в собі це вміння, вміння справлятись з життєвими труднощами — це те, чого в школі не вчать. Проте, це те, що допоможе зробити твоє життя краще.

Якщо тобі потрібна підтримка, консультантки та консультанти Teenergizer завжди поруч. Звертайся безкоштовно та анонімно за психологічною допомогою.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.