Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Що потрібно знати про вірус папіломи людини?

Оновлено

Що Ви знаєте про Вашого сусіда? Саме так можна назвати вірус папіломи людини, адже щонайменше троє з чотирьох людей інфікуються ним протягом життя.

“Я Рената, мені 17 років. Сама з Лівого берега Херсонської області, зараз я перебуваю у Франції. І у мене ВПЛ, тобто вірус папіломи людини.

Коли я приїхала з окупації у Францію, дуже сильно закохалася. Це, мабуть, було моє перше кохання. Ми зустрічалися 9 місяців. У нас був секс. Після того, як він мене кинув, я вирішила відвідати гінеколога. У мене виявили ВПЛ та дисплазію шийки матки. Дисплазія — це передраковий стан, який виникає внаслідок впливу вірусу папіломи людини.

Коли я дізналася про це, мені було так боляче. Людина мене покинула, використала та ще й заразила.

Я хочу, щоб про ВПЛ дізналося багато людей. Це дуже актуальна тема”.

 

Що ж таке вірус папіломи людини?

Відповідає Світлана Кулик, експертка з питань гінекології:

ВПЛ – це збірна назва для всіх видів папіломавірусів (наразі їх відомо більше ніж 120 видів). У більшості людей імунна система сама пригнічує вірус, не призводячи до важких наслідків, але є і ті, у кого він сприяє розвитку злоякісних новоутворень різної локалізації (наприклад, рак шийки матки, аноректальної ділянки, ротоглотки, статевого члена).

Причини: як саме можна заразитись?

Основним шляхом передачі є статевий. Контактний шлях передачі також можливий – інфікування відбувається при контакті з ураженою шкірою (кондиломи, бородавки) або користуванні спільними речами. Під час пологів вірус може передатись від матері до дитини.

Які прояви/симптоми?

Основними проявами низькоонкогенних штамів є доброякісні утворення шкіри – бородавки, кондиломи. Високоонкогенні штами зазвичай не дають ніяких симптомів. Вони спокійно живуть з вами у вашому тілі, потрошки змінюючи його. У жінок вони можуть викликати передракове захворювання – дисплазію шийки матки, яка своєю чергою, якщо не спостерігається та не лікується (тільки дисплазія І ступеня підлягає спостереженню; при інших ступенях показане лікування може призвести до раку шийки матки). На це потрібні, дійсно, роки!

Як убезпечити себе?

Зробити вакцинацію!

Коли варто робити вакцинацію?

В ідеалі – до початку статевого життя (тобто до того, як дитина вперше контактує зі збудником), але можливо й у дорослому віці, навіть якщо ви не знаєте чи інфіковані. Наразі немає доказової бази у питаннях необхідності попереднього тестування на підтвердження інфікування вірусом ВПЛ перед вакцинацією.

Пам’ятай, що ти не один та завжди можеш звернутись в анонімний чат з психологом у “Teenergizer”, для того аби поділитись своїми переживаннями. Наша команда завжди готова слухати, надавати підтримку і розуміння. Чат у “Teenergizer” — це безкоштовний психолог онлайн у твоєму пристрої. Ти заслуговуєш на підтримку та допомогу у будь-який час. Не соромся звертатися до нас, коли тобі це потрібно.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.