Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Що таке бодішеймінг?

Оновлено

Бодішеймінг — це дискримінація людини за зовнішніми ознаками. Щобільше, під цей вид цькування можуть потрапити всі: повні, худі, руді, люди з великими очима, з маленькими очима, з великим носом, з маленьким носом — загалом, будь-хто.

Як розпізнати?

Бодішеймінг — це не лише «корова» чи «ти взагалі їси?». Окрім хейту і прямих образ, жертви шеймінгу можуть стикатися з «порадами» у форматі уявної турботи: «я ж турбуюся про тебе, це шкідливо для здоров’я» та іншими поширеними стереотипами.

За дослідженнями ЮНЕСКО, жертви булінгу мають проблеми з соціалізацією, зниження відвідуваності та успішності, а головне — страждає психічне здоров’я. Такі діти більше схильні до депресії, ПТСР та тривожних розладів. Також жертви булінгу частіше схильні до самогубства.

Якщо ви стикнулись з бодішеймінгом і розумієте, що не можете впоратись з цим самостійно — зверніться за допомогою. Teenergizer надає безкоштовні та анонімні психологічні консультації для підлітків та молоді у форматі онлайн-чату.

Отримати консультацію можна, написавши в діалогове віконечко на сайті teenergizer.org

Далі — пам’ятка для тих, хто все ж таки інколи вдається до «порад»!

Пам’ятайте, чуже тіло — не ваша справа

Люди просто живуть у тілі, яке вони мають, нічим вам не заважаючи. Так чому ви вважаєте, що знаєте, як вони повинні виглядати? Хто надав вам таке право? Ніхто. Навіть якщо ця інша людина — ваш родич чи друг.

Пам’ятайте, що це — жорстоко до самого себе

Немає нічого більш руйнівного, ніж ненависть до самого себе. Адже саме це відчуває той, над ким регулярно знущаються через невідповідність стандартам. Засуджуєте зовнішність іншої людини, тому що впевнені, що ви – красиві, стрункі і чудово виглядаєте? Знайдіть інші способи самоствердження, вони існують.

Пам’ятайте, що все — суб’єктивно

Просто подумайте про те, що ви самі також можете комусь не подобатися. До прикладу, ви маєте світле волосся і сірі очі, а хтось вважає красивими виключно карі очі у темноволосих.

Пам’ятайте, що це не допомагає змінитися

«Якщо товстих дражнити, вони візьмуть себе в руки й схуднуть».

Ні, ні й знову, ні! Якщо постійно нагадувати іншому, що він виглядає якось не так, ви досягнете лише неприязні й небажання мати справу з вами. Деякі особливості зовнішності дійсно обумовлені генетикою. Але навіть якщо той, кого ви осуджуєте, просто лінивий або не бажає змінюватися ради того, щоб вам сподобатися — це його право.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.