Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Займенники та інклюзивна мова

Оновлено

Поговорімо про займенники та інклюзивну мову.

Оскільки деякі займенники мають гендерне відношення («вона/вона» та «він/його»), важливо бути свідомим у тому, як ми використовуємо займенники, оскільки всі ми працюємо над створенням максимально інклюзивного середовища.

Чому займенники мають значення?

Запитайте себе, скільки разів хтось сьогодні використовував ваше ім’я чи займенник, щоб звернутися до вас. Швидше за все, це траплялося незліченну кількість разів. А тепер уявіть, що ваш колега по роботі, або член сім’ї, або ваш лікар, або друг регулярно називає вас неправильним займенником. Це було б важко. Ось чому використання обраного людиною імені та займенників є важливим для підтвердження її особистості та прояву базової поваги. Відчуття неправильної статі – коли хтось використовує неправильні займенники, щоб звернутися до вас – може бути незручним і образливим. Досвід випадкової помилкової статі може бути важким для обох сторін. Регулярне введення займенників допомагає кожному уникнути припущень і почуватися комфортно під час спілкування.

Етикет займенників

Якщо ви не знаєте чиїсь займенники, можна запитати. Ви можете сказати: «Які займенники ви використовуєте?» або «Які займенники ви б хотіли, щоб я використовував, коли я звертався до вас?»

Завжди використовуйте чиїсь обрані (бажані) займенники, якщо вас не попросили не робити цього з певної причини (наприклад, проблеми безпеки чи конфіденційності).

Майте на увазі, що деякі люди можуть використовувати певні займенники в деяких контекстах, а не в інших через низку факторів, включаючи безпеку. Наприклад, людина може бути відкритим трансгендером на роботі, але не вдома зі своєю родиною. Деякі люди використовують різні імена та різні займенники залежно від контексту. Пам’ятайте, що кожна людина сама вирішує, як і коли вона вирішить поділитися частиною своєї особистості з іншими.

Якщо ви зробили помилку, попросіть вибачення і рухайтеся далі. Допомагайте іншим, делікатно виправляючи їх, якщо вони помиляються.

Хоча ми хочемо зробити все можливе, щоб використовувати чиїсь правильні займенники, помилки можуть траплятися. Якщо це все-таки сталося, найкраще перепросити, сказати, який займенник ви мали на увазі, і йти далі, не зациклюючись на помилці. Якщо хтось багато просить вибачення, це привертає увагу до і без того незручної ситуації. Надмірне вибачення ставить іншу особу (особу, яка щойно була помилково неправильно) у незручне становище.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.