Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

5 мотивацій, що лежать в основі сексуального насильства

Оновлено

Сексуалізоване насилля є дуже розширеним поняттям, адже існують різні форми його прояву.

Все залежить від багатьох факторів: наскільки близько насильник знає потерпілу особу; який за віком насильник; яка за віком особа, яка пережила насильство; місце та час, де відбувається акт зґвалтування чи харасменту.

Одна з найбільш поширених форм сексуалізованого насилля — це, звісно, насильство сексуального характеру, тобто згвалтування, з використанням психотропних речовин. Насильник ставить перед собою ціль — накачати людину алкогольними напоями чи наркотичними засобами, а вже потім, коли людина не буде знаходитися в стані свідомості, скоїти акт згвалтування. Сенс такої практики в тому, що насильники часто виправдовують себе тим, що людина не відмовлялася від сексу (тому, можливо, не була проти).

Проте, ніхто не говорить про відсутність активної згоди, що є базовим у взаємовідношеннях між людьми. Якщо людина не може сказати «ні», бо вона навіть теоретично не може почути твоє питання чи побачити твій запит, то як це можна виправдовувати?

Попри те, що представники усіх статей та орієнтацій можуть скоїти сексуалізоване насильство чи харасмент (і так само бути в ролі жертви), все ж більшість зареєстрованих випадків каже, що частіше відбувається сценарій: жінка – жертва; чоловік – насильник.

І, так само, всупереч популярній думці про те, що ґвалтівник — це частіше за все незнайомий перехожий в метро о 12 ночі, все ж більша частка людей, що пережили насилля сексуалізованого характеру, зізнаються, що агресор був або їх сексуальний\романтичний партнер, або близька\знайома людина.

Хочемо зауважити, що мотиви згвалтування і сексуалізованого насильства є складними та доволі спірними. Багато психологів підписуються на думку про те, що згвалтування — це повноцінно про бажання мати владу і контроль над іншим, і це не має майже нічого спільного з сексуальним потягом. Низка статей та підручників пропонують саме таке бачення мотивації зґвалтування – отримати владу чи контроль над жертвою.

Проте дослідження показують, що таке визначення надто узагальнене і що сексуальні мотиви дійсно впливають на більшу частину випадків сексуалізованого насилля. Як доказ, деякі насильники часто згадують думки про свої сексуальні потреби, коли їх запитують про причину, через яку вони вчинили насилля.

Можна роздивлятися ґвалтівників з точки зору типології, яку засновали Beech, Ward, and Fisher. Вони виділили 5 мотивації, що лежать в основі сексуального насильства чоловіків щодо жінок:

1. Агресія й образа

2. Ворожість до жінок (мізогінія)

3. Надмірна сексуалізація жіночої статті

4. Невмення контролювати власні сексуальні потяги

5. Почуття, що вони мають на це право (мають владу)

Отож, тема харасменту та будь-якого виду сексуалізованого насилля є важливою та складною. Табуювання подібної тематики лише ускладнює вивчення та поглиблення у таку значущу для людства проблематику, тому не тому не соромтеся думати про це, читати про це, досліджувати цю тему.

Якщо вам потрібна психологічна підтримка — звертайтесь в анонімний чат, де з вами поспілкується психолог онлайн на нашому сайті. Ми готові підтримати, коли ви цього потребуватимете.

Авторка тексту: Гришко Альона

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.