Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Булінг в школі: “Однокласник мене назвав “жирною”

Підлітковий вік — період особливої чутливості і формування самооцінки. “Зайва вага” у підлітків може стати тригером для появи комплексів та сприяти розвитку булінгу в школі. Запити в Гуглі “Як схуднути у підлітковому віці”, “ефектині дієти” та “підліткові комплекси” стають актуальними, коли негативні слова зі сторони однокласників стають причиною психологічних проблем.

Консультантки Teenergizer поділилися порадами, як турбуватися менше через слова інших про твою зовнішність.

Відповідає консультантка Хлівна Єлизавета:

В підлітковому віці зі мною дійсно таке трапилось і дійсно мало вплив на мене достатньо багато років. Чи була я такою? Ні. Твоє тіло — виключно твоя власність. Тіло, в першу чергу, твоє здоровʼя, а не тільки зовнішній вигляд. Тіло —  інструмент, за допомогою якого ти живеш та перебуваєш в цьому світі. Піклуйся про нього, піклуйся про себе, люби себе. Твоє тіло і твій організм тебе люблять і намагаються зробити тобі якомога краще, то чому ти не відповідаєш йому тим самим? Чому ти дозволяєш думкам інших людей або фотографіям в Інстаграмі впливати на твоє ставлення до себе?

Памʼятай: ніхто не має права оцінювати та критикувати твоє тіло! А соцмережі — це дуже часто фейк. Ти — достатня(ній) та прекрасна(ний). Задля того, щоб любити себе тобі не потрібно схвалення інших, тобі потрібно прийняти себе!

Відповідає консультантка Струпинська Аліна:

Я розумію як це неприємно отримувати такі образливі слова в свою адресу. Проте коли нам хтось говорить подібне — це не про нас, а про них. Коли людина щаслива, то їй не хочеться ображати інших. В цій ситуації головне — як ти сама (сам) до себе ставишся. Кожен з нас гарний по-своєму, бо кожен з нас індивідуальний. Помічай свою унікальність, розвивай любов до себе, не звертаючи на думку інших. Думка інших є важливою для нас, проте коли нас просто ображають, то ми маємо вибір як на це реагувати і чи реагувати взагалі. Не варто сприймати усі злі слова на свій рахунок, бо, на жаль, є люди, які говорять їх бездумно, не замислюючись про наслідки. Ми самі можемо бути для себе добрим другом, який підтримає та буде опорою в тяжкі хвилини. Стався до себе, будь ласка, по-доброму. І також не забувай огортатися підтримкою близьких людей!

Відповідає консультантка Ліза Бородько:

У підлітковому віці може “стрибати” вага. Це абсолютно нормально, адже еволюція піклується, щоб представники виду були здатними до розмноження, мали достатньо ресурсів для цього. Збільшення ваги в підлітковому віці є буквально природним, а в суспільстві, на жаль, про це говорять недостатньо багато, щоб люди спокійно ставились до збільшення ваги в цілому. По-перше, ти   — не цифра, ти — це особистість. По-друге, наше тіло щодня робить величезну роботу, аби ми почувались добре: мільйони хімічних реакцій, поділів клітин, синтезів білків, які дають нам можливість дихати, відчувати емоції, навчатись, працювати. Можна на секундочку задуматись про безліч таких дій і відчути цінність свого тіла. По-третє, дружнє нагадування: ви чудові, ваша цінність не визначається думкою суспільства щодо вашої зовнішності. Якщо захочуть причепитись просто аби причепитись — знайдуть до чого. Самореалізована особистість ніколи цього не зробить, їй не буде в цьому жодного поїнту. У суспільстві завжди є ті, хто не причепиться до зовнішнього вигляду. А себе варто любити попри що, хоча б тому, що будь-яку діяльність легше виконувати люблячи себе!

Відповідає консультантка Кадар Віталія:

Підлітковий вік — це саме той час, коли гормональний фон просто зашкалює й через це наше тіло може здаватися “трохи дивним”.

Такі зміни є повністю нормальними й з часом це зупиниться. На жаль, це не скасовує  цькування за певні особливості нашого тіла. Чимало підлітків чують, що вони надто повні чи надто худі, але не потрібно через це перейматися. Важливим є тільки твоє ставлення до самого себе, а не думка сторонніх. Якщо комусь щось не подобається в тобі це не привід бігти у спортзал чи змінювати своє харчування.З власного досвіду можу сказати, що до хорошого це явно не приведе, а тільки до проблем зі сприйняттям власного тіла та й самооцінкою загалом. Тому краще приділити більше часу приємному відпочинку, ніж виснажливим й дуже часто не дієвим спробам щось змінити у власному тілі, тільки заради схвалення від інших.

Важливо пам’ятати, що психологічна допомога є одним з дуже важливих аспектів у вирішенні проблем із самооцінкою. Звертайся у анонімний чат з психологом онлайн на нашому сайті. Ми у Teenergizer прагнемо надавати рівну, безоплатну, анонімну допомогу усім, хто цього потребує!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.