Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Як підтримати близьку людину, яка зазнала кібербулінгу

Оновлено

“Онлайн проблеми” — це такі ж реальні проблеми, як і всі інші, а іноді вони можуть викликати навіть більший стрес, оскільки від них важко “сховатися” навіть удома. Вони можуть викликати дуже сильний стрес і переживання.

За статистикою 77% дітей звертаються по допомогу до друга, брата чи сестри, якщо з ними трапляються негативні ситуації онлайн. У такі моменти важливо підтримати людину, бути поруч і з розумінням поставитися до всього, що сталося.

Різні люди реагують на стрес по-різному. Хтось замикається в собі, а когось накривають емоції.

Як допомогти близькій людині впоратися з реакцією на стрес?

Дай виговоритися. Насамперед людина має сказати вголос усе те, що її турбує. Звісно, не варто нікого примушувати це робити, якщо вона хоче побути в тиші, але будь готовий/а просто слухати про те, що хвилює твою близьку людину.

Будь поруч. Поклади руку на плече або спину, візьми за руку. Але переконайся, що людині будуть комфортними будь-які дотики. Це одна з технік заземлення, яка може повернути людину в момент.

Запитуй. “Чим я можу допомогти?”. Можливо, твій друг або член сім’ї вже знає, як ти можеш його підтримати. Наприклад, спокійно розмовляти з ним або робити разом дихальні вправи. Розуміння того, що поруч є хтось, хто знає, що робити, може допомогти твоїй близькій людині почуватися безпечніше і спокійніше.

Не знецінюй переживання. Уникай таких фраз як “візьми себе в руки” або “іншим зараз гірше”. Подібні слова можуть тільки погіршити ситуацію і почуття ізольованості/вини, яке і так тисне на людину. Крім того, вони звучать як пряма відмова в підтримці.

Не давай зайвих порад. У момент стресу краще дати людині час і можливість виговоритися, якщо він/вона самі про це не попросять. Наприклад, у випадку з цькуванням в інтернеті — можна запропонувати людині поговорити зі старшими (батьками/вчителями), але тільки тоді, коли вона сама запитає, наприклад, що їй робити.

Якщо тобі потрібна психологічна підтримка, ти завжди можеш звернутися за безкоштовною психологічною консультацією на сайті teenergizer.org

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.