Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Як правильно: ЛГБТ, ЛГБТК+ чи ЛГБТКІА+?

Оновлено

Акроніми та визначення ЛГБТК постійно зростають і змінюються. Це зростання свідчить про дедалі більшу інклюзивність в нашому суспільстві.

Акронім ЛГБТ — це класика

Хоча класична чотирилітерна абревіатура ЛГБТ більше не вважається повністю інклюзивною, вона стала міжнародним синонімом квір-спільноти.

Букви означають: Лесбіянка, Гей, Бісексуал, Трансгендер.

Це найвідоміша з усіх абревіатур, яку почали використовувати ще в середині 1980-х як спосіб об’єднати спільноту та відійти від терміну «гомосексуаліст». Спочатку це було просто ЛГБ, а літера «T» з’явилася пізніше.

Акронім ЛГБТК: Квір

«К» в абревіатурі ЛГБТК, ймовірно, найбільше заплутує, оскільки немає «офіційної» домовленості щодо того, що означає «К».

Воно приєдналося до абревіатури ЛГБТ на початку 2000-х років і іноді розуміється як запитання, тобто стосується людей, які все ще досліджують свою сексуальну та гендерну ідентичність. Однак найчастіше це слово розуміють як “квір”, що використовується як загальний термін, який охоплює всіх людей, які не вважають себе гетеросексуальними, і тих, хто не хоче класифікувати себе за окремими ярликами.

Акронім ЛГБТКІА+: варіації з I, A, +

Акронім ЛГБТК став новим стандартом за останні роки, але нерідко можна побачити доповнені варіанти акроніма ЛГБТКІА+, найчастіше з I, A та +. Буква «I» розшифровується як “інтерсекс”, що описує не сексуальну орієнтацію чи гендерну ідентичність, а скоріше людей, які народжуються з варіаціями анатомічних статевих ознак, які не відповідають бінарним визначенням чоловічого чи жіночого тіла.

«А» (подібно до «К») позначає асексуалів, тобто тих, хто не відчуває сексуального потягу до інших незалежно від гендеру.

Акроніми ЛГБТК постійно розвиваються

Мова та визначення, як і ми самі, постійно розвиваються. Зрештою, об’єднання таких термінів, як ЛГБТ, ЛГБТК, ЛГБТК+, ЛГБТКІА+ та інші, може допомогти людям відчути зв’язок із більшою групою людей зі спільним досвідом.

Якщо ви належите до ЛГБТКІ спільноти, завжди можете звернутися за безкоштовною психологічною підтримкою до нас. Консультація психолога в Teenergizer — це можливість виговоритися та бути почутими!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.