Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

6 міфів про ВІЛ

Оновлено

У цій статті ми розвіємо хибні уявлення про ВІЛ — від поширених непорозумінь до відвертих вигадок.

Ви не можете заразитися ВІЛ через оральний або вагінальний секс

Хоча ризик інфікування ВІЛ при оральному сексі надзвичайно низький, ви абсолютно точно можете заразитися ВІЛ при вагінальному сексі.

Ви можете заразитися ВІЛ через сидіння унітаза, басейн або спільний посуд

Ні, це поширений міф про ВІЛ, але для передачі ВІЛ необхідний прямий контакт між біологічними рідинами двох людей. Ви просто не можете заразитися від сидіння унітаза або басейну, і сьогодні не відомо жодного випадку, коли спільне користування посудом (або навіть плювок в рот) призвело б до інфікування ВІЛ, оскільки ВІЛ погано живе в слині. ВІЛ передається майже виключно через незахищений анальний і вагінальний секс, а також через спільне використання голок під час ін’єкцій наркотиків.

Протизаплідні таблетки запобігають поширенню ВІЛ

За винятком презервативів, більшість методів контролю за народжуваністю, таких як оральні контрацептиви та внутрішньоматкові спіралі, запобігають лише вагітності, але не ВІЛ чи іншим інфекціям, що передаються статевим шляхом. Доконтактна профілактика, відома як PrEP, є найкращим варіантом профілактики ВІЛ, що забезпечує понад 95% захисту.

“Якщо у мене один партнер або я довіряю своїм партнерам, мені не варто турбуватися про те, що я можу інфікуватися ВІЛ”

Навіть якщо ви довіряєте своєму партнеру, регулярне тестування на ВІЛ може гарантувати, що ви обоє вільні від хвороби. Важливо довіряти своєму партнеру або партнерам, але також важливо не забувати про людську природу.

Можна займатися незахищеним сексом, якщо обидва партнери мають ВІЛ

Існує багато різних штамів ВІЛ, і деякі з них краще піддаються лікуванню, ніж інші. Насправді багато штамів зараз демонструють більшу стійкість до препаратів, які ми використовуємо для лікування ВІЛ. Людина з ВІЛ може заразитися додатковими, важчими штамами ВІЛ від іншої інфікованої людини.

Я можу заразитися ВІЛ від комарів

Ні, це легенда. Є багато хвороб, які можуть переносити комарі, але, на щастя, ВІЛ до них не належить.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.