Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Прапори ЛГБТК+: історія та символіка

Оновлено

Сьогодні існує багато прапорів ЛГБТК+, які представляють різні гендери та сексуальні орієнтації. Ці прапори створюються не офіційними організаціями, а часто просто людьми, які хочуть мати символ, який відображає їхню ідентичність.

Традиційний прапор гей-прайду

На початку 1978 року художник і активіст Гільберт Бейкер створив перший гей-прайд прапор для параду Stonewall в Нью-Йорку. Прапор складався з восьми смуг різних кольорів, кожен з яких мав своє значення. Це було символічне визнання різноманітності та єдності в спільноті ЛГБТ+.

Однак через практичні труднощі виготовлення та розпізнавання прапора, деякі смуги були вилучені, і залишились лише шість кольорів. Ця модифікація стала більш впізнаваною, і сьогодні гей-прайд прапор має смуги в кольорах веселки: червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний і фіолетовий.

Прапор трансгендерних людей

У 1999 році Моніка Хелмс, трансгендерна жінка, за підтримки Майкла Пейджа, творця бісексуального прапора, розробила прапор, який представлятиме трансспільноту. Світло-блакитні смуги вгорі та внизу — традиційний колір для хлопчиків; рожеві — традиційні для дівчаток. Смуга посередині — біла. Вона репрезентує тих, хто є інтерсексуальним або не визначає свою стать.

Лесбійський прапор

Це прапор, що був створений художницею Емілі Гвен. Її дизайн прапора широко прийнятий, з кольорами, зверху вниз, які представляють наступне:

  • Гендерна невідповідність
  • Незалежність
  • Спільнота
  • Унікальні стосунки з жіночністю
  • Спокій і спокій
  • Любов і секс
  • Жіночність

Прапор інтерсекс людей

У 2013 році Морган Карпентер, інтерсекс-чоловік і активіст, розробив офіційний прапор інтерсекс людей. У той час Карпентера турбували невідповідні символи, які використовувалися для опису інтерсекс людей, часто супроводжуючи історії про нас — образи, які не мають твердого підґрунтя чи основи в історії інтерсекс руху. Він шукав символ, який би звільнив інтерсекс людей.

«Кольори та коло не просто уникають будь-яких посилань на гендерні стереотипи, як-от рожевий і блакитний — вони прагнуть повністю уникнути використання символів, які мають будь-яке відношення до статі. Натомість коло нерозривне символізує цілісність і завершеність».

Прапор агендерних людей

Прапор придумав Салем, художник із Нью-Йорка, який помітив що у 2014 році почали багато обговорювати різноманітні ідентичності та займенники. Кольори прапора представляють наступне:

  • Чорний та білий: відсутність статі
  • Сірий: напівбезстатевість
  • Зелений: небінарність

Якщо вам необхідно більше інформації або психологічна підтримка — звертайтесь у чат з психологом онлайн на нашому сайті. В “Teenergizer” немає заборонених тем.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.