Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Що таке пансексуальність?

Оновлено

Пансексуальність — це романтичний, емоційний та/або сексуальний потяг до людей незалежно від їхньої статі. Як і всі інші, пансексуальні люди можуть відчувати потяг до одних людей і не відчувати до інших, але стать людини для них не має значення. Люди з будь-якою гендерною ідентичністю можуть ідентифікувати себе як пансексуалів. Деякі люди використовують терміни “бісексуал” і “пансексуал” як взаємозамінні, але між ними є відмінності.

Дехто віддає перевагу терміну “омнісексуал”, а не “пансексуал”. Дехто вважає, що термін “пансексуальність” означає, що їхній потяг до людей не має нічого спільного зі статтю. Люди, які віддають перевагу терміну “омнісексуальні”, можуть відчувати потяг до людей будь-якої статі, але вважають, що стать все одно є фактором, який впливає на їхній потяг.

Хоча пансексуальну людину можуть приваблювати люди незалежно від статі, це не означає, що їх автоматично приваблюють ВСІ люди цієї статі, так само як гетеросексуальну жінку не обов’язково приваблюють ВСІ чоловіки.

Пансексуальність та бісексуальність

Пансексуальність і бісексуальність схожі, але це не зовсім одне й те саме. Пансексуальність ширша за бісексуальність, і людей, які ідентифікують себе як пансексуалів, можуть приваблювати люди будь-якої статі. Бісексуальність — це потяг до двох або більше статей, але не обов’язково до всіх. Деякі люди вважають за краще ідентифікувати себе як бісексуалів, навіть якщо вони можуть бути пансексуалами, просто тому, що термін “бісексуал” є більш загальноприйнятим.

Пансексуальність та полісексуальність

Аналогічно, різниця між пансексуальністю та полісексуальністю полягає в тому, що пансексуальність ширша за полісексуальність. На відміну від бісексуальності, полісексуальність конкретно передбачає, що є деякі статі, до яких людину не приваблює. Полі означає багато, але не всі.

Наприклад, полісексуальну людину можуть приваблювати люди будь-якої статі, окрім жінок. Натомість пансексуальну людину можуть приваблювати чоловіки, жінки, небінарні люди та люди з будь-якою іншою гендерною ідентичністю.

Міфи про пансексуальність

Деякі люди вважають, що пансексуальні люди є нерозбірливими у статевих зв’язках. Однак, як і у випадку з гетеросексуальністю чи гомосексуальністю, пансексуальні люди —  різні. Будь-яка конкретна пансексуальна людина матиме власні уподобання щодо бажаного рівня сексуальної активності, а також може вважати за краще зберігати целібат.

Ті ж самі стереотипи про безладне статеве життя змушують деяких людей звинувачувати пансексуалів у тому, що вони менш схильні до моногамії. Це неправда —  пансексуальні люди так само схильні віддавати перевагу моногамії, як і гетеро- чи гомосексуальні люди. Пансексуальність — це не те саме, що поліаморія. Потенційна можливість відчувати потяг до людини будь-якої статі не пов’язана з бажанням мати кількох партнерів.

Як пансексуальність працює у стосунках

Пансексуалів приваблюють люди незалежно від статі, тому будь-яка пансексуальна людина може мати найрізноманітніші стосунки. Ці стосунки можуть бути “гетеросексуальними”, а можуть бути явно негетеросексуальними.

Як і в будь-яких стосунках, для кожного, хто перебуває в партнерстві з пансексуальною людиною, важливо обговорювати межі. Жоден з партнерів не повинен робити жодних припущень щодо таких речей, як моногамія чи загальні вподобання. Кожна пансексуальна людина відрізняється від інших і має власні вподобання. Якщо ви перебуваєте у стосунках з пансексуальною людиною, важливо поважати її та її межі.

Якщо ви переживаєте труднощі з визначенням власної гендерної ідентичності, зіткнулись з дискримінацією та потребуєте підтримки — звертайтесь в анонімний чат з психологом онлайн на нашому сайті. Безкоштовна психологічна допомога від Teenergizer — це початок вирішення твоїх проблем!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.