Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Трансгендерність та самовизначення: як розуміти і підтримувати трансгендерних людей

Оновлено

У кожній спільноті є транслюди. Однак трансгендерні особистості все ще стикаються з дискримінацією, стереотипами, осудом, неприйняттям і навіть насильством через свою гендерну ідентичність. В цій статті ми хочемо надати вам рекомендації щодо того, як ви можете підтримати трансгендер, як правильно знайомитись та спілкуватись надалі.

Як знайомитись

Як дізнатись займенник

Запитайте, чи використовують вони займенники і які саме — так само як ви запитуєте їхнє ім’я. Не забувайте щоразу звертатись до людини так, як вона вам представилась.

Використовуйте гендерно-нейтральну мову, особливо якщо ви ще не знаєте, як правильно до когось звертатися. Це означає, що ви говорите “особа” замість “чоловік” чи “жінка”, або “вони” замість “він” чи “вона”. Втім, не варто звертатись до людини “вони”, якщо вона сама вас про це не просила.

Не запитуйте трансгендерну людину, яке ім’я їй було присвоєне при народженні.

Для деяких трансгендерних особ асоціація з їхнім іменем при народженні є величезним фактором стресу, або ж це просто частина їхнього життя, яку вони хотіли б залишити позаду. Поважайте те звертання, яке зараз використовує людина. 

За жодних обставин не ставте трансгендерній людині запитань про її тіло, статеві органи, плани на медичні процедури або подробиці про її життя до переходу. Дозвольте людині розкриватись вам так, як їй комфортно.

Не робіть припущень про сексуальну орієнтацію трансгендерної людини.

Гендерна ідентичність відрізняється від сексуальної орієнтації. Сексуальна орієнтація — це про те, хто нас приваблює. Гендерна ідентичність — це наше особисте відчуття того, що ми є чоловіком\жінкою, або ж не ідентифікуємо себе у рамках бінарної гендерної системи. Трансгендерні люди можуть бути геями, лесбійками, бісексуалами, гетеросексуалами або мати будь-яку іншу сексуальну орієнтацію.

Як спілкуватись

Не допустіть аутингу

Деякі трансгендерні люди відчувають себе комфортно, розкриваючи свою історію, в той час, як інші — ні. Це особиста інформація людини, і вона сама вирішує, чи поділитися нею з іншими. Не поширюйте те, що знаєте навмисно чи випадково, не спекулюйте і не пліткуйте про людину, яку ви знаєте або вважаєте трансгендерною. 

Поважайте термінологію, яку трансгендерна людина використовує для опису своєї ідентичності.

Трансгендерні люди використовують багато різних термінів для опису свого досвіду: трансгендер, небінарний, гендерний квір тощо.  Поважайте той, який людина використовує для себе. Якщо особа не впевнена, який з них найкраще відображає її гендер, дайте їй час розібратися в цьому самій. Ви б не хотіли, щоб інші визначали вашу ідентичність, тому дайте можливість кожному прийняти це рішення самостійно.

Уникайте завуальованих компліментів і “корисних” порад.

Попри те, що ви можете мати намір підтримати, коментарі на кшталт цих можуть бути недоречними:

“Я б ніколи не здогадалась_вся. Ти виглядаєш дуже гарно”. “Ти виглядаєш, як справжня жінка_чоловік”. “Вона така неймовірна, я б ніколи не здогадалась_вся, що вона трансгендерна”.”Ти не думав_ла про тренера з постановки голосу?”

Це не лише нетактовно, а й може глибоко образити людину.

Слідуючи цим рекомендаціям, ви сприяєте створенню більш толерантного світу, протистоїте стигматизації квір-спільноти та робите спілкування з вами більш приємним та комфортним.

Якщо ви переживаєте труднощі з визначенням власної гендерної ідентичності, зіткнулись з дискримінацією та потребуєте підтримки — звертайтесь в анонімний чат з психологом онлайн на нашому сайті. Teenergizer завжди поряд, готовий підтримати вас коли це буде необхідно.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.