Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Здорові стосунки та згода в сексі

Безпечне інтимне життя — це не лише про фізичне здоров’я, захист від ІПСШ та від незапланованої вагітності. Здорові сексуальні стосунки — це партнерство за взаємною згодою, в якому кожен відчуває фізичне задоволення, повагу та емоційне наповнення. Такі взаємини характеризуються спілкуванням, уважністю та довірою, а партнери почуваються в безпеці, говорячи про свої бажання.

Відкрите спілкування — ключ до успіху

Як і у будь-якому іншому аспекті здорових стосунків, ключем до розуміння потреб та бажань одне одного є комунікація. Партнери повинні комфортно почуватись, коли  говорять про свої вподобання і не відчувати осуду. Важливо, аби ви були відвертими і побажання кожного не були присоромлені чи висміяні. Зрештою, таке глузування чи нерозуміння може призвести  до того, що ми узагалі не хотітимемо ділитись власними фантазіями. У здорових сексуальних стосунках немає місця для почуття сорому чи ніяковості. Якщо ваш партнер змушує вас почуватись некомфортно, настав час розв’язувати цю проблему або переглянути стосунки.

Щоб сприяти відкритому діалогу про секс, корисно створити безпечний простір, де можна обговорити бажання і побоювання.

Стратегії відкритого діалогу

  • Допомагайте партнеру_ці висловити їхні думки, демонструючи готовність до таких розмов. 
  • Ініціюйте такі бесіди та діліться власними почуттями. 
  • Практикуйте активне слухання: зосереджуйтесь на партнері, розмірковуйте над тим, що він сказав, і ставте відкриті запитання (Ті, на які передбачена розгорнута відповідь, а не «так» або «ні»).
  • Використовуйте “Я-висловлювання”, щоб поділитись своїми думками і почуттями. Цей прийом забезпечує комфортне спілкування без звинувачень і почуття провини. Наприклад: «Мені хотілось би спробувати» замість «Я би хотів_ла аби ТИ..», 

Роль взаємної згоди на інтимні стосунки

 Згода є фундаментальним аспектом здорових сексуальних стосунків. Вона допомагає гарантувати, що дії узгоджені заздалегідь і вітаються кожною людиною, яка бере в них участь. Це не просте “так”, “ні” чи “можливо” — це коли обидва партнери знаходяться на одній хвилі, повідомляють про те, що відбувається чи буде відбуватись, і отримують схвалення до, під час і навіть після.

Розуміння та встановлення взаємної згоди

Взаємна згода — це не одноразова дискусія. Це постійна розмова між партнерами. Кожна людина має усвідомлювати, що почуття можуть змінитися і що цю домовленість можна відкликати в будь-який момент.

Фрази, які ви можете використати аби впевнитися в згоді на конкретні дії: 

“Тобі подобається, коли я…?”

“Скажи мені, що тобі подобається…”

“Нічого, якщо я…?”

“Я хотів_ла би спробувати […]; як ти на це дивишся?”

Активна згода – це вибір, який ви робите без тиску, маніпуляцій, бажання догодити, страху або впливу наркотичних речовин чи алкоголю.

Не може вважатись як активна згода:

  • Можливо ≠ згоден_на.
  • Відкритий одяг ≠ згоден_на.
  • Флірт ≠ згоден_на.
  • Мовчання ≠ згоден_на.
  • “Так” у стані зміненої свідомості (алкогольне чи наркотичне сп’яніння) ≠  згоден_на.
  • Романтичні стосунки ≠ згоден_на.
  • Попередній досвід інтимного звʼязку з людиною ≠ активна згода на подальші сексуальні контакти.

Здорові сексуальні стосунки — це ті, які зближують вас, допомагають дізнатися більше про себе і свого партнера. Якщо вам необхідно більше інформації або психологічна підтримка — звертайтесь у чат з психологом онлайн на нашому сайті. В “Teenergizer” немає заборонених тем.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.