Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Шкода та користь TikTok для психічного здоров’я

Оновлено

Дедалі більше досліджень показують, що чим більше часу людина проводить у соціальних мережах, тим більша ймовірність того, що вона буде відчувати тривогу чи сум. Згідно з одним нещодавнім дослідженням, часте використання соціальних мереж протягом чотирьох років був пов’язаний з підвищеним рівнем депресії серед молоді та підлітків.

Нещодавно TikTok витіснив Instagram як найпопулярніший додаток серед підлітків віком від 12 до 17 років. Дані Всесвітньої організації охорони здоров’я показують, що у 2021 році кожен сьомий підліток у віці від 10 до 19 років мав проблеми з психічним здоров’ям. Ця група є ключовою частиною аудиторії TikTok. У міру того, як TikTok набуває все більшого визнання серед молоді, серед батьків, політиків і лікарів зростає занепокоєння щодо реального впливу платформи на психічне здоров’я молоді.

Організація Альянс підтримки депресії та біполярного розладу розглянули, які переваги та недоліки має ТікТок на підлітків. Як і в будь-якому питанні, тут є дві сторони, які слід розглядати.

Для підлітків пошук спільноти та схвалення в TikTok є не лише нормальним, але й необхідним для їхнього розвитку.

“Є молоді люди, особливо з соціальною тривожністю або депресією, які можуть мати тенденцію проводити більше часу в Інтернеті і зменшувати свої реальні контакти з іншими людьми”, — каже Анна-Марія Альбано, доктор філософії, директор клініки тривоги та пов’язаних з нею розладів Колумбійського університету. “Коли людина не взаємодіє зі світом у здоровий спосіб — взаємодіє з іншими, керує собою у складних ситуаціях… висловлюється в класі, вирішує конфлікти з однолітками — це може загострити її почуття відчуження, безнадійності, ізоляції, тривоги та депресії”.

Культура порівняння, яку заохочують такі соціальні медіа-платформи, як TikTok, може бути дуже складною для молодої людини. Підлітки, що схильні до занепокоєння щодо свого самосприйняття і того, ким вони є, турбуться про те, щоб вписатися в суспільство та про думку інших людей, неминуче буде порівнювати себе з кількістю лайків, друзів або підписників, які мають інші люди. Вони дивляться на ці сайти через негативну призму: “Я ніколи не буду таким хорошим, як ці люди”, і таке мислення наражає їх на ризик посилення депресії та ізоляції”.

TikTok може допомогти покращити знання про психічні розлади

Однією з головних переваг обговорення психічного здоров’я в TikTok є те, що користувачі можуть спілкуватися з людьми з різними станами. Коли вони знаходять інших людей з подібними проблемами, вони можуть розпочати діалог про свої симптоми. Це ніби як тримати дзеркало перед собою і розуміти, що інші люди мають такі ж проблеми, як і ти.

По-друге, TikTok може служити платформою для поширення інформації про різноманітні аспекти психічного здоров’я. Користувачі можуть ділитися своїм досвідом лікування, стратегіями самодопомоги та ресурсами, які їм допомогли. Це створює унікальну можливість для навчання та підтримки. Широке поширення інформації про психічні розлади на платформі, де активно взаємодіють молоді люди, може сприяти розумінню та прийняттю цих проблем у суспільстві.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.