Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як створити безпечний інтернет-простір для підлітків ЛГБТ: захист від кібербулінгу та онлайн-загроз

Оновлено

Кожен заслуговує на те, аби знаходитися в середовищі, де його приймають, люблять і ставляться як до рівного, але так буває не завжди. Не рідко квір-молодь зустрічається зі стигмою та дискримінацією не лише офлайн, а й в онлайн. Отже, як себе захистити і куди звертатись у випадку кібербулінгу? 

Як я можу убезпечити себе?

Налаштування приватності профілю. У Instagram та Facebook ви можете зробити свій профіль приватним, таким чином обмеживши коло осіб, які можуть бачити ваші особисті світлини та надсилати повідомлення. Також є можливість обрати, хто з користувачів матиме доступ до сториз на вашій сторінці та в кого буде дозвіл на них відповідати.  Однією з переваг цих застосунків є можливість модерувати коментарі: тобто у вас є можливість обмежити їх написання під вашими публікаціями. 

Якщо буллерів ви зустріли у Twitter (тепер «X.com»), у вас є такі можливості себе захистити: зробити профіль приватним, вимкнути сповіщення від конкретного облікового запису, поскаржитись\заблокувати людину, що вам надокучає. Дотримуючись цих рекомендацій, вам буде простіше контролювати, які люди потрапляють в ваш інтернет-простір.

Блок/скарга. В усіх соціальних мережах є можливість поскаржитись на обліковий запис та/або заблокувати користувача. Якщо людина надокучає вам з інших акаунтів, то кращим варіантом буде подати скаргу в службу підтримки месенджера, яким користуєтесь, тоді працівники зможуть відстежити інтернет-адресу зловмисника і вжити необхідні заходи. У випаду Instagram, коли ви блокуєте людну, надалі автоматично обмежуються і всі нові облікові записи, які вона може створити. Якщо справа набирає серйозних обертів і ви відчуваєте загрозу — зверніться до кіберполіції. 

Куди звернутись, якщо я зіткнувся_лась з кібербулінгом?

На жаль, навіть якщо дотримуватись усіх рекомендацій щодо створення власного безпечного інтернет-простору, ми не завжди можемо уникнути кібербулінгу. Разом із розвитком технологій зростає і кількість можливих способів кривдникам знаходити своїх жертв, тому стати ціллю може кожен. Звертатись за допомогою — нормально, отже, важливо знати де можна знайти підтримку та кваліфікований захист.

Педагогічний колектив

Якщо ви зіткнулись з кібербулінгом, одним з варіантів є звернутись до класного керівника чи вчителя з виховної роботи за допомогою. 

Шкільний психолог

У кожній школі є психолог, до котрого ви можете звернутись, якщо довіряєте йому і не можете поділитись щодо булінгу з кимось іншим.

 ГО “Інсайт”

Займаються правозахисною та просвітницькою діяльністю, надають допомогу та підтримку ЛГБТК+ людям. Покликання.

Ла Страда-Україна

Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерно зумовленого насильства.

0 800 500 335 (безкоштовні дзвінки зі стаціонарних та мобільних з усіх точок України)

Сайт: https://la-strada.org.ua/ 

Національна дитяча гаряча лінія

0-800-500-225 (безкоштовно зі стаціонарного)

116 111 (безкоштовно з мобільного)

Є месенджер Telegram (консультують цілодобово): нік для пошуку @CHL116111

Кіберполіція

Також ви можете звернутись до кіберполіції, якщо не вдається впоратись самостійно або, якщо знущання набирають обертів. За допомогою спеціального бота у Telegram є можливість написати з питань кібербулінгу до відповідного відділу поліції:  @kiberpes_bot. 

Проєкт “Stop-SEXтинг”

Якщо вам погрожують, що поширять ваші інтимні переписки чи фотографії — пам’ятайте, що це незаконно. За допомогою можете звернутись за покликанням.

Дружній Лікар — проєкт ГО «Точка Опори ЮА» 

Квір-молодь, що стикається з дискримінацією та булінгом може звернутись за покликанням та отримати консультацію психолога.

Teenergizer

Ми завжди піклуємося про ваше психологічне здоров’я, в незалежності від сексуальної орієнтації чи ґендерної ідентичності. Звертайтесь у час з психологом онлайн на нашому сайті. Ми забезпечимо конфіденційне та безпечне середовище, де ви вільно зможете ділитись власними думками та переживаннями.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.