Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Аутинг — що це таке і чому це не ок

На червоній доріжці 2023 року журналістка журналу “Variety” змусила відому співачку Біллі Айліш розповісти про свою сексуальну орієнтацію.  Цікаво, що на просторах українського інтернету цю історію обігрують, як камінг-аут виконавиці. Та це не так.

Камінг-аут — це добровільне розголошення персоною інформації щодо своєї ґендерної ідентичності або сексуальної орієнтації. В випадку Біллі Айліш — це аутинг: тобто оприлюднення, публічне розголошення інформації про сексуальну орієнтацію або ґендерну ідентичність людини без її на те згоди. 

То ж чому аутинг — це не ок?

Історія терміну «Аутинг»

Аутинг часто використовується людьми для компрометації особи. Однак, сам термін з’явився як позначення політичної тактики радикальних гей-організацій: вони викривали політиків та діячів культури, які публічно декларували гомофобію, а потай від усіх вдавалися до гомосексуальних зв’язків. 

Конфіденційність 

Квір-людям, як і всім, не хочеться, щоб про них робили припущення або розголошували їхню особисту інформацію.

Бекграунд

Ви не можете знати, який досвід до цього переживала людина і яке в неї ставлення до камінг-ауту. Можливо, людина ще у процесі усвідомлення та прийняття своєї ґендерної ідентичності або сексуальної орієнтації. 

Безпека

Ви не можете бути впевнені в тому, що здійснивши аутинг, людина  буде в безпеці. Складно зі сторони оцінити обставини у родині, колі друзів. Ставлення суспільства також важко передбачити, але воно може бути негативним. Поширювати приватну інформацію інших — це відповідальність, яку не варто брати на себе.

Стосунки

Нікому не сподобається, якщо його особисті питання будуть обговорювати, особливо, якщо це породжує плітки і знущання. Здійснення аутингу — це ризик як для ваших взаємин з людиною, так і для її стосунків з оточуючими.

Після випадку на червоній доріжці, Біллі Айліш написала у своєму Instagram: «Дякую Variety за мій аутинг, замість  того аби говорити про щось справді важливе». Пізніше співачка додала: «Залиште мене у спокої, мені подобаються жінки і чоловіки. Кому яке діло».

Якщо ви потерпаєте від аутингу та/або іншого виду психологічного насилля, потребуєте підтримки — зверніться в чат з психологом онлайн на нашому сайті. Tennergizer — безпечне середовище для кожного.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.