Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Квірбейтинг: що це і чому це не ок

Чи колись вам здавалося, що два головні персонажі-хлопці улюбленого серіалу от-от закохаються? Вони постійно обмінюються неоднозначними жартами та багатозначними поглядами. Ви з нетерпінням чекаєте, коли стосунки почнуться. Зрештою, серіал доходить до фіналу, і… нічого.

Те, що мало перетворитися на романтичні стосунки між двома хлопцями, виявилося черговими платонічними стосунками між двома друзями-натуралами. Іншими словами, це класичний приклад квірбейтингу.

Що таке квірбейтинг?

Квірбейтинг — це маркетингова тактика, яка полягає в тому, що сюжет серіалу чи книги ніби натякає на те, що один з персонажів є квір, але ніколи насправді не демонструє це. За допомогою сюжетів, персонажів, образів, текстів, постів у соціальних мережах та відповідей на інтерв’ю режисер, автор, письменник чи продюсер ніби “заманюють” ЛГБТК+ людей, обіцяючи їм позитивну квір-репрезентацію, але насправді ж вони ніколи не виконують цю обіцянку.

Наприклад, у серіалі “Шерлок” часто зустрічається жарт про те, що персонажі Джона і Шерлока закохані одне в одного. Чи то менеджер ресторану, який думає, що вони на побаченні, чи їхня домовласниця місис Хадсон, яка радіє, що Шерлок знайшов свою другу половинку, чи подруги Джона, які ніби змагаються з Шерлоком за увагу Джона, — серіал підкреслює динаміку їхніх стосунків, але завжди лише заради комедійного ефекту. У 4 сезоні серіалу “Дивні дива” також з’являлося багато натяків на те, що Уілл закоханий у свого друга Майка. Проте це не підтвердили ні актори, ні режисери серіалу.

Хоча квірбейтинг найбільш поширений саме в індустрії розваг, це явище зустрічається й в інших сферах. Наприклад, політик, який балотується на посаду, може використовувати квірбейтинг, щоб заручитися підтримкою тієї частини суспільства, що підтримує ЛГБТ+ людей або належить до квір-спільноти. Але попри свої обіцянки, кінець кінцем він не виконує свої обіцянки щодо інклюзивності ЛГБТК+.

Чому відбувається квірбейтинг? Тому що він привертає не лише увагу ЛГБТК+ спільноти, але й гроші цієї аудиторії.

Але квірбейтинг є шкідливим.

Такі прийоми можуть негативно вплинути на психічне здоров’я глядачів. Коли ми говоримо про людей, які, можливо, не часто бачать репрезентацію себе або своїх стосунків на екрані, це може ранити. Герої серіалів — не просто персонажі. Вони є рольовими моделями, і відчувати, що твій кумир тебе обманув — боляче.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.