Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Порвався презерватив: що робити?

Оновлено

Тема сексуальної освіти не втрачає своєї актуальності. А в часи війни набуває її навіть більше — для частини людей доступ до медичної допомоги ускладнюється, що підвищує ризики для здоров’я.

Спільно з Бережи Себе та сімейною лікаркою Дариною Дмитрієвською підготували план дій на такий випадок.

Порвався презерватив під час сексу? Не панікуйте. Розповідаємо, що варто зробити. Насамперед варто пам’ятати, що кожна ситуація — індивідуальна. Тому немає єдиного правильного переліку дій на всі випадки життя. Однак є основні фактори, які впливають на подальші кроки.

Якщо при сексі презерватив порвався, є дві основні загрози:

  • Інфікування захворюваннями, що передаються статевим шляхом (ІПСШ).
  • У випадку вагінального сексу з проникненням пеніса — ймовірність вагітності.

У цьому матеріалі розповідаємо про одну із загроз при порваному презервативі —  інфекції, що передаються статевим шляхом.

Небезпека передачі інфекційних хвороб актуальна для всіх людей, які мають сексуальну взаємодію, незалежно від орієнтації та різновиду сексуальної практики. Хоча ступінь ризику різниться: найвищий він при анальному сексі в позиції, що приймає. Натомість при оральному сексі ймовірність найнижча, хоча й не зникає зовсім.

Ризик тим вищий, чим більше може травмуватися слизова оболонка — прямої кишки, піхви чи ротової порожнини.

Ви в потенційній небезпеці в разі сексу:

— з новим партнером чи партнеркою, чий статус щодо інфекцій, що передаються статевим шляхом, ви не знаєте;

— з постійним партером чи партнеркою, які нехтують регулярним тестуванням.

Більшість інфекцій, які передаються статевим шляхом, не проявляються на поверхні статевих органів. Зокрема, ВІЛ, гепатити не мають зовнішніх ознак протягом багатьох років. Інші хвороби, як-от гонорея, сифіліс, хламідіоз, мікоплазмоз, трихомоніаз, частіше провокують очевидні симптоми, однак у частини людей можуть перебігати приховано. Саме тому регулярне тестування на статеві інфекції не лише допомагає лікувати їх вчасно, але й запобігає несвідомій передачі потенційним партнеркам чи партнерам.

Алгоритм дій у випадку розриву презерватива при сексі з людиною, чий статус щодо інфекцій ви не знаєте:

  • обоє мають протестуватися на ВІЛ, гепатити В та С, сифіліс, гонорею, хламідіоз, мікоплазмоз, трихомоніаз;
  • якщо тести негативні, це ще не значить, що інфекції немає: хвороби мають період «вікна» від зараження до моменту, коли тести почнуть їх виявляти. При гепатитах цей період складає 6 місяців, а при ВІЛ — близько трьох, тому необхідно повторно зробити аналізи, враховуючи цей час;
  • спостерігати за своїм станом після, у разі потреби звернутися до лікаря — сімейного, гінеколога чи уролога.

Що не має сенсу?

Спринцювання та підмивання різними розчинами (лимонний сік, мірамістин чи інші), вагінальні та анальні свічки як профілактика хвороб, що передаються статевим шляхом, ванночки тощо.

Що зробити заздалегідь для спокою?

Зробіть щеплення від гепатиту В у сімейного лікаря/ки. Це захистить вас від одного з найбільших ризиків не тільки від незахищеного сексу, але і при інших контактах із кров’ю та біологічними рідинами. Після щеплення ви також будете почуватись спокійніше в стоматолога та під час проведення таких процедур, як манікюр/педикюр тощо.

Вакцин від інших хвороб, що передаються статевим шляхом, на жаль, немає. Проте регулярне тестування для себе й партнерів/партнерок значно спрощує життя, якщо ситуація з порваним презервативом таки колись станеться.

А порадитись щодо сексуального здоров’я чи звернутися за психологічною підтримкою можна на сайті Teenergizer. Ми надаємо безоплатні консультації для підлітків та молоді. Памʼятайте: будь-які ваші переживання — важливі!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.