Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як у серіалах зображають квір-персонажів?

Кінематограф впливає на формування ставлення  суспільства щодо ЛГБТ-спільноти. Фільми та серіали можуть як укорінювати стереотипи й стигматизацію, так і викорінювати їх. Розглянемо це на прикладі популярних серіалів.

Серіал “Ейфорія”

Ця стрічка зібрала безліч захопливих коментарів, але квір-персонажів в сюжеті не оминув хейт. Цікавим є те, що одну з головних героїнь — Джулс, зіграла трансжінка Хантер Шефер. З одного боку серіал частково розкриває труднощі її переходу, з іншого — укорінює стереотип, що квір-особи не дуже розбірливі в сексуальних контактах. Це не так. Люди можуть мати різне лібідо та зацікавленість у статевих стосунках в незалежності від сексуальної орієнтації і гендерної ідентичності. Однак, стрічка також показує, що Джулс не обмежується своєю трансідентичністю, а є складною та багатогранною особистістю, яка має свої мрії, страхи та почуття.

Серіал “Сором”

Норвезька стрічка, що розповідає про життя підлітків “як є”. Серіал зачіпає історії різноманітних особистостей, що відрізняються цінностями, релігійними переконаннями і сексуальною орієнтацією. Сюжет обертається навколо кількох основних персонажів, чиї взаємини та переживання розкриваються в кожному сезоні окремо. Також містить багато квір-героїв, наприклад: Єва — бісексуальна, Ескіль, Ісак та Евен — гомосексуальні. Кожен з них показує різноманіття характерів людей, в незалежності від сексуальної орієнтації. Позитивне ставлення підкріплюється реакцією інших персонажів на взаємини квір-людей.

Серіал “Безсоромні”

Міккі та Йен —  одна з найпопулярніших пар у серіалі, яка показує розвиток відносин між двома геями, які стикаються з багатьма труднощами та перешкодами. Їхня історія допомагає звернути увагу на те, що квір-люди можуть бути різноманітними, рвати шаблони і не відповідати чиїмось очікуванням, а також мати справжнє кохання та щастя. Міккі та Йен змінили ставлення багатьох людей до ЛГБТ-спільноти та змусили вболівати за їхні стосунки усіх фанатів стрічки.

Серіал “Емілі в Парижі”

Весь серіал побудований на стереотипах про емігрантів, французів і квір-спільноту. Його сюжет сюжет неодноразово викликав обурення суспільства. З одного боку — це комедія, і цей жанр передбачає жарти на різні теми. З іншого, Netflix позиціонують себе тими, що підтримують толерантність та різноманітність. Тож, чи не суперечить “Емілі в Парижі” загальній політиці компанії? Прикладом є один з героїв, на ім’я Жульєн. Гей та талановитий дизайнер — це вже кліше. Завжди стильний і витончений, та, попри те, надзвичайно тендітний. Звичайно, люди можуть поводитися в межах свого комфорту незалежно від своєї сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, втім таке зображення квір-молоді в кінематографі може укорінювати певні стереотипи. 

На жаль, не завжди глядачу вдається зрозуміти посил режисера, а другому не завжди вдається коректно та зрозуміло донести своє бачення. Але нам в Teenergizer вдається бачити, розуміти та підтримувати кожного_ну незалежно від гендерної ідентичності та сексуальної орієнтації. Звертайтесь за підтримкою в чат з психологом онлайн на нашому сайті.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.