Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Чи можна завагітніти під час менструації?

Оновлено

Існує міф, що під час менструації та кілька днів перед нею і після неї можна безпечно займатися сексом, а еякуляція не призводить до можливості зачаття.

Та чому ж досвід великої кількості жінок підтверджує протилежне?

Чому багато хто завагітнів саме під час місячних?

Розбираємося разом з експерткою Юлією Дамочкіною.

Наука стверджує, що середній оваріально-менструальний цикл жінки триває 28-35 днів. Момент овуляції, коли жіноча яйцеклітина готова до запліднення сперматозоїдом і жінка може завагітніти, відбувається приблизно в середині цього циклу. По такій логіці можна було розрахувати “безпечні” та “небезпечні” дні для статевих стосунків без застосування контрацепції.

Чому ця схема не працює?

Тому що ідеальне протікання циклу можливе лише за відсутності стресу, здоровому харчуванні, регулярних занять спортом та спокійному темпі життя, і навіть це не гарантує регулярність.

Саме через стрес, хвороби, гормональні збої й інші фактори овуляція може трапитися будь-коли: як раніше середини циклу, так і пізніше. Тому випадки незапланованої вагітності виникають через різноманітні порушення циклу.

Що це означає?

Що ніяких «небезпечних» днів не існує і ймовірність завагітніти є завжди. Тому відсутність контрацепції — це як гра в рулетку. Але з наслідками, що вплинуть на все подальше життя.

Крім того, статевий акт під час місячних може бути небезпечним. Це може збільшити ризик зараження ІПСШ та інших захворювань, оскільки маткова оболонка в цей період відкрита для інфекцій. Також існує ризик виникнення зовнішнього ендометріозу, що може призвести до серйозних ускладнень, включаючи безпліддя.

Зважаючи на все перераховане, важливо турбуватися не тільки про власне майбутнє, а й своє здоровʼя і орієнтуватися не на міфи, на науково аргументовані факти і сучасні тенденції.

Ризик є невиправданим, тому завжди використовуйте контрацептив, що захищає і від небажаної вагітності і від можливих захворювань!

Секс має бути простором довіри, задоволення та насолоди і ви самі робите його таким.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.