Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як відповідати на коментарі родичів?

“Ти ж дівчинка, чого наділа ці широкі штани?”

“А як там, знайшла вже кавалера?”

“Давай я тобі зараз дам пораду…”

Ми часто можемо чути подібні фрази від старших родичів. Непрохані коментарі можуть дратувати та псувати настрій. Що робити в таких ситуаціях?

Рекомендаціями, як відповідати на подібні коментарі, діляться рівні консультанти Teenergizer!

Рівна консультантка Teenergizer Струпинська Аліна:

Мені ці коментарі знайомі. Коли я почала досліджувати тему особистих кордонів, то намагалась у відповідь захистити себе або ж відстояти. Завзято доводила свою думку, яка була протилежною до думки родичів. Але потім я зрозуміла, що дарма витрачаю свою енергію. Вони не бажають мене зрозуміти чи прислухатися, їхні упередження сталі, тому я обрала іншу стратегію — ігнорування. Їхня думка мене не обходить, тому я намагаюсь і не звертати на неї увагу.

Якщо ж це все-таки викликає у мене злість і роздратування, я можу сказати що не хочу говорити на дану тему, бо вона є для мене неприємною. Або ж я можу сказати, що у мене своє життя і своє бачення.

Прислухайтесь до себе: якщо ви розумієте, що родичі не бажають вести конструктивну розмову, а говорять негативні коментарі постійно, то це ніяк не стосується вас і доводити тут щось є марним, тому можете ігнорувати це або чітко зазначати, що з вами так говорити не можна.

Якщо ж ви розумієте, що родичі можуть піти назустріч і поважливо поставитись до іншої думки — можете пояснити свою думку, послухати їхню, але кожен залишиться при своєму світогляді та відношенню до життя.

Рівна консультантка Teenergizer Кулинич Людмила: 

Найкращий вихід — ігнорувати такі вислови та запитання.

Можна також відповідати наступним чином:

“Це ваша думка, у мене вона інша, тому я вчиняю так, як вважаю за потрібне та слідую своїм принципам у житті”;

“Я поважаю вашу думку, але я обираю вчиняти так, як я вважаю вірним та комфортним для мене”.

Рівна консультантка Teenergizer Кутузакі Катерина:

Можна спробувати ввічливо, але рішуче заявити, що такі коментарі неприйнятні, а особисте життя є приватною сферою, і ви не бажаєте обговорювати це. Важливо встановити межі й захистити свою приватність.

Наприклад, ви можете сказати: “Я не відчуваю, що це відповідне питання для обговорення”, або “Мені здається, що кожна людина має право на свої особисті рішення та приватне життя”. Важливо бути впевненим у своїх переконаннях і не соромитися висловлювати їх.

Рівна консультантка Teenergizer Атаманюк Олександра:

Якщо у спілкуванні з родичами виникають якісь сексистські коментарі, варто повідомити, що це ображає і ви не згодні з цим твердженням. На жаль, не завжди старші родичі чують це, і в таких випадках можна ігнорувати їх і тримати в голові, що це не про Вас, а про їхнє сприйняття світового устрою, і це нормально, що Ви не вписуєтесь у нього.

Якщо мова заходить про партнерів, то тут варто вибудувати чіткий кордон “моє особисте життя — це моє особисте, і якщо я матиму бажання поділитись з родичами, я це зроблю”. Найкраще — використовувати “я-повідомленням”. Метод завжди допомагає чітко висловити позицію і не зіпсувати стосунки з оточенням. Наприклад, родичі питають чи є хлопець/дівчина або “коли заміж”, і можна дати відповідь: “Я не люблю обговорювати своє особисте життя. Все станеться тоді, коли я відчую, що готова, і тоді, коли буду впевнена, що поруч людина, з якою я готова укласти шлюб”.

Рівний консультант Teenergizer Богдан Боженко:

Якщо вам справді неприємно обговорювати такі приватні речі і давати відповідь на це питання, дайте пряму відповідь: “Я не бажаю зараз (зараз і з вами) обговорювати своє особисте життя.”

Сказати такі слова наживо може бути складно, проте це дуже важливо, тому що йдеться про ваші особисті кордони, які захистивши раз, ви будете відчувати силу і впевненість у тому, щоб захищати їх у подальшому майбутньому.

Пам’ятай, що ти маєш право відстоювати свої особисті кордони та особисту думку, навіть якщо з нею не погоджується мамина подруга чи чоловік старшої сестри!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.