Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Чи бувають у хлопців розлади харчової поведінки?

Розлади харчової поведінки можуть стосуватися будь-якої людини у будь-якому віці. Бажання мати “підтягнутий” вигляд або відповідати певним спортивним вимогам може призвести до розвитку у чоловіків незадоволеності своєю зовнішністю. Згідно з дослідженням, приблизно 1 з 7 чоловіків і 1 з 5 жінок віком до 40 років відчувають симптоми РХП.

Рівний консультант Teenergizer Арсен Клим розповів, як можуть проявлятися розлади харчової поведнки у хлопців та чому про це важливо говорити!

Численні дослідження демонструють нам просту істину – багато чоловіків та хлопців мають хибні уявлення про свою вагу та статуру, особливо про важливість мускулатури. Більшість хлопців хотіли б бути стрункими та накачаними, тобто, мати “ідеальне” та “здорове” чоловіче тіло, що призводить до незадоволення тим, ким ти був й тим, ким ти є зараз.

Як це може проявляється?

Хлопець може захоплюватися спортом до виснаження, зловживати спортивними добавками, жорстко контролювати свою вагу заради результатів у спорті тощо – так можуть виглядати “замасковані” симптоми РХП.

Як ще зрозуміти, що у хлопця є РХП?

  • Харчується дуже великими порціями
  • Відмовляється від певних продуктів, що, наприклад, мають багато калорій
  • Незвично поводиться з їжею, наприклад, ріже її на дрібні шматочки
  • Зациклено читає інформацію про харчування або постійно рахує калорії
  • Постійно зважується та дивиться в дзеркало
  • Уникає зустрічей, до можливо треба буде їсти, наприклад, кафе та ресторани

У чому причини?

Не існує єдиної причини, але комбінація факторів може підвищити ризик:

Біологічні фактори: Генетика може зробити людину більш сприйнятливою до впливу стресорів, що може позначитись на харчуванні.

Психологічні фактори: Перфекціонізм, низька самооцінка або травми в дитинстві можуть відігравати значну роль.

Соціальні фактори: Тиск соціальних мереж, суспільні стандарти краси або пережиті знущання можуть вплинути на розвиток проблем з харчуванням.

Чому важливо про це говорити?

В нашому суспільстві хлопці можуть особливо сильно відчувати тягар “чоловіка”, який немає права на проблеми та емоції. Голос всередині каже: “Ні, ти не маєш права скаржитись, зберись”.

Пам’ятай, що ти маєш право на те, щоб мати негаразди. Це особливо важливо, тому що, на жаль, рівень смертності серед хлопців та чоловіків вищий, ніж серед жінок, оскільки вони роками не отримують діагнозу та належної допомоги.

“Я один такий, з такими “проблемами”, бо то й не проблема зовсім”

Пам’ятай, ти – не один. Ми завжди поруч, щоб тебе підтримати й пройти з тобою крізь негаразди.

Звернення за допомогою – це не ознака слабкості. Це свідчить про вашу силу та мужність. Мужність бути з собою, бути з собою не ідеальним, не найкращим тим, яким би ти хотів бути. Це важко, це дійсно важко, проте, впевнений, що ти впораєшся, а ми будемо поруч.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.