Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Щеплення від інфекцій, що передаються статевим шляхом: які існують

Якщо ви хочете жити активно та різноманітно, зокрема щодо інтимних стосунків, і водночас лишатися здоровими, питання захисту від інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), — актуальне для вас. Й окрім бар’єрної контрацепції, про яку ми вже писали, наступним заходом безпеки є вакцинація.

На жаль, ученим досі не вдалося розробити щеплення проти всіх ІПСШ: збудники інфекцій винахідливі у своїх мутаціях та способах обходу імунної системи людини. Вакцину проти ВІЛ багато років намагаються створити, і вчені навіть мають певні успіхи, однак про масову імунізацію поки що говорити надто рано. Однак, ми все ж маємо кілька щеплень, які сприятимуть вашому захисту, зокрема під час сексу. Розповідає про них у матеріалі сімейна лікарка Дарина Дмитрієвська та організація “Бережи себе”. 

Щеплення проти гепатиту В

Вакцина проти гепатиту В відома давно й широко застосовується у світі. Кілька останніх десятиліть український календар імунізації передбачає захист діток від цього небезпечного вірусу вже в перший день від народження. Якщо батьки не писали активної відмови від щеплення, люди віком до 20–24 років мали би бути вакциновані проти гепатиту В, однак варто уточнити інформацію у своїй дитячій медичній картці.

Плановий захист від цього вірусу включає 3 дози вакцини: у першу добу життя, у віці 2 та 6 місяців. Індивідуальний графік може різнитися. Утім, якщо ви народилися до 2000 року й не щепилися останнім часом, або якщо ваш статус щодо цієї імунізації невідомий, курс ін’єкцій можна провести зараз, у підлітковому або дорослому віці. Графік такий: перше щеплення, через місяць — друге, через пів року — третє. В Україні доступні кілька різновидів вакцини проти гепатиту В. Найчастіше це «Енджерикс» або ж комбінована вакцина проти гепатитів В та А «Хаврикс» виробництва Бельгії.

Щеплення для дорослих платне. Гепатит В, якому не запобігли й не виявили вчасно, може роками перебігати приховано, а в результаті призвести до враження печінки — цирозу, а іноді й раку печінки. А порушення функції цього органа суттєво шкодить організму загалом — від мозку до нирок. Вірус гепатиту В передається кількома шляхами, передусім через кров і біологічні рідини. Однак незахищений секс є однією з найчастіших причин інфікування.

Щеплення проти вірусу папіломи людини (ВПЛ)

Підступність цього вірусу можна оцінити цілком, якщо дізнатися про нього детальніше. ВПЛ передається навіть при захищеному презервативами сексі: самого контакту шкіри навколо статевих органів може бути достатньо. Саме тому протягом життя щонайменше 3 із 4 нещеплених людей, які мають секс, інфікуються ВПЛ у той чи інший момент.

По-друге, хоч вірус і має десятки умовно безпечних штамів (різновидів), кілька з них є онкогенними. Вони можуть спричиняти рак плоского епітелію, який знаходиться в кількох місцях організму, насамперед — у шийці матки. ВПЛ є основною причиною онкологічних захворювань цієї локалізації, хоча й не єдиною. Проте також вірус може провокувати розвиток раку прямої кишки та гортані — як у жінок, так і в чоловіків.

Вірус спричиняє хронічне місцеве запалення тканин, організм бореться із цим процесом, відновлюючи клітини. І кожен поділ клітин у ході відновлення підвищує ризик їх неконтрольованого розростання, що, власне, і є початком раку. У більшості випадків інфікування імунна система із часом може впоратися з ВПЛ, а тому не всі носії та носійки матимуть проблеми в майбутньому. Однак передбачити перебіг у конкретної людини неможливо.

Ефективного лікування вірусу папіломи людини не існує. Вакцина не здатна вбити вірус, що вже є в організмі, проте вона захищає від інфікування в майбутньому. Саме тому вакцинація проти ВПЛ показана всім, а особливо — дітям у віці 9–14 років, до початку статевого життя. Щеплення можна робити й дорослим: пріоритетно до 26 років, однак можна розглядати й можливість імунізації старших за цей вік. Слід обговорити це з вашим сімейним лікарем або лікаркою.

Щеплення від ВПЛ наразі не входить до календаря обов’язкових вакцинацій. Вакцинація платна й доволі недешеве, проте має великий сенс. Передусім потрібно щепити дітей та підлітків відповідного віку, а далі — виходити з фінансових можливостей сім’ї забезпечити імунізацію дорослих. В Україні доступні щеплення від 2 або 4 онкогенних штамів ВПЛ. Закордоном існують також вакцини від 9 і навіть більшої кількості різновидів. Залежно від віку, людині необхідно 2 або 3 дози для повного курсу вакцинації.

Наявність щеплення не скасовує необхідності регулярних оглядів та ПАП-тестів у гінеколога/ині — адже, крім вірусу папіломи людини, існують і інші причини виникнення серйозних хвороб.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.