Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Що треба знати про статеве дозрівання? Менструація, виділення та інше

Живеш спокійно своє життя, аж раптом одного дня прокидаєшся, підходиш до дзеркала і… «О Боже, що з моїм тілом?», «Що з моєю фігурою?», «Чому все так?» і ще десяток подібних питань. Все дуже просто: ми зростаємо і наше тіло також росте та змінюється, і ці зміни є абсолютно нормальними.

Що ж відбувається з тілом?

На початку перехідного віку у хлопців та дівчат з’являється волосся на тілі. На жаль, через викривлене сприйняття людського тіла та стандарти краси волосся на тілі вважають чимось сороміцьким і непривабливим, та насправді це норма. Воно виконує функції терморегуляції та захисту шкіри від ушкоджень.

При дорослішанні також ламається наш голос, стає більш дорослим та грубим. Щоправда, у хлопців це відбувається більш різко. Такі зміни також окей!

У віці близько десяти років у дівчат починають рости груди. Важливо розуміти, що у кожної ці зміни в організмі приходять у свій час і не варто соромитися, якщо у тебе вони почалися раніше/пізніше, ніж у когось з подруг. Це одна з ознак дорослішання і соромитися цього не варто. Кожна із нас надзвичайно красива така, якою вона є.

Виділення та менструація

Страшна та складна тема для більшості дівчат та жінок, але насправді вона є надзвичайно важливою. Чи багато серед нас дівчат, яких батьки підготували до місячних та розповіли всю необхідну інформацію завчасно? Рідко це відбувається, а підлітки лякаються свого стану до початку і під час настання менструації.

Зазвичай перед початком менструації дівчина може відчувати болі у животі та спині, набряклість або чутливість грудей, нестачу сил та поганий настрій. За деякий час перед першими місячними з’являються білі або прозорі виділення. Цього лякатися не варто, адже такі виділення нормальні, вони є ознакою зрілості репродуктивної системи.

Що є приводом звернутися до лікаря? Виділення «болотного» жовто-зеленого кольору з неприємним запахом, печіння і свербіж статевих органів.

Дівчата, пам’ятайте, звертатися  до фахівців – це не соромно, також не соромно ставити їм будь-які питання, які вас хвилюють. Цікавість та хвилювання не є сороміцькими, особливо коли тема стосується здоров’я. У фахівця не існує лишніх чи дивних питань, адже всі лікарі працюють для того, щоб ми почувалися комфортно та були здоровими.

Мастурбація

У час статевого дозрівання у підлітків також з’являється цікавість до сексу, до свого тіла та його дослідження.Нове незнайоме відчуття – сексуальне збудження, бажання досліджувати це почуття, а також реакції тіла на дотики та спроби вивчати себе. І знову ж таки, всі ці бажання і почуття є нормальними, це частина людського життя. Цікавість до сексу, як і її відсутність – це окей. Можна зацікавитися темою дослідження себе в підлітковому віці, але також нормальним буде не думати про це у дорослому життя. Це індивідуальні особливості кожної людини!

Якщо тобі хочеться досліджувати своє тіло, ти можеш сміливо робити це, але дуже важливо при цьому дбати про гігієну і робити все обережно,  з турботою про себе.

Статева  освіта

Для дослідження теми сексуальності, змін в організмі, а також нових почуттів важливо знаходити правильні джерела для якісної статевої освіти.

Найкраще на подібні питання може відповісти психолог, сексолог, або лікар (наприклад, у дівчат – гінеколог). Безкоштовно на тему сексу ви можете поспілкуватися з рівними консультантами або психологинями Teenergizer. Вони відкрито дадуть відповіді на усі запитання без засудження.

Пам’ятайте, що статева освіта – це не соромно. Важливо знати свій організм і те, що з ним може відбуватися!

Що таке взагалі ця «статева освіта»? Це не тільки про секс. Статева освіта – це все, що пов’язано зі словом «стать». Зміни організму фізичні, почуття, відмінності між людьми різної статі, особисті кордони, навчання захисту, правила активної згоди… Все це важливо для комфортного життя.

Авторка: активістка Єва

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.