Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Стендап комікеса Настя Зухвала відповідає на питання підлітків

Що про мене подумають? Як перестати боятись помилок? Щодня наші консультанти отримують близько 400 схожих повідомлень від підлітків та молоді. Сьогодні на деякі з цих питань відповідає стендап комікеса Настя Зухвала.

Я боюсь, що про мене подумають. А якщо вони подумають, що я дивна та не вартую їх уваги?

Зважати на думку оточуючих цілком нормально, ми всі потребуємо свого місця в суспільстві і це правильно думати про те, яку реакцію викличуть наші дії, чи вони не зашкодять і як будуть сприйняті. У той самий час є місце тому, що для нас самих важливо, чого ми хочемо і до чого прагнемо. І це цілком не виключено, що комусь наші бажання не близькі. Та це не означає, що потрібно відмовитися від свого «я» через потенційне несхвалення окремих людей.

Чиєсь враження «дивна» – не є чимось поганим. Це лише означає, що якась людина вас не розуміє і це ок, нехай так буде. А «не вартувати чиєїсь уваги» – не є характеристикою вас самих. Це скоріше показник того, на що орієнтується інша людина. І це доречне питання, а чи вам самим ця людина цікава?

Не варто думати, що такими як ми є ми нікому не цікаві і не потрібні. Навпаки, чим ліпше ми знаємо, що для нас цінно і проявляємо це, тим легше нам знайти оточення з яким це можна розділити.

Мені страшно робити помилки, бо кожного разу я почуваюсь незграбною та нікчемною.

На жаль, ми живемо у суспільстві, де часто помилку вважають чимось неприпустимим. І це не дивно, що вас лякають помилки. Мене теж.

Проте, помилка – є частиною процесу діяльності, якби не квохтали перфекціоністи – її не можливо уникнути. Помилячись, ми відсікаємо якісь методи чи дії, так ми краще розуміємо, чого ми хочемо досягти і що для цього потрібно.

Хтось із страшенно розумних коміків, сказав, що хороший виступ – це просто виступ, а поганий виступ – це хороший виступ. Чому він так сказав? Бо помиляючись, ми здобуваємо можливість зростати, стати на щабель вище. Тому я бажаю вам помилятися стільки скільки вам потрібно і навіть трошечки більше.

Що робити, якщо він мені подобається, а йому на мене байдуже?

Перш за все не сприймати це на власний рахунок.

Якщо ви проявили зацікавленість і отримали байдужість у відповідь, то це означає, що з цим конкретним хлопцем зав’язати стосунки зараз не вдалося. На це може бути безліч причин, але головний висновок, який варто зчитати – вам не можуть сподобатися стосунки з людиною, яка вами не цікавиться. І, можливо, варто уважніше приглянутися до об’єкта своєї симпатії. Він справді “такий класний” чи можливо ви наділили його більшою кількістю чеснот, ніж він має насправді.

Моя мама мене не розуміє, як налагодити з нею контакт?

Це складне питання, на яке немає простої відповіді. Перш за все, я б наголосила, що мама – це дорослий у ваших стосунках. Вона має більшу відповідальність, оскільки має більше досвіду і навиків комунікації. Тож, важливо не звинувачувати себе в непорозумінні. Ви лише вчитеся проявляти себе, розбираєтесь у тому, що для вас важливо і це нормально, що не завжди вдавалося розкласти все по полицям. Ви заслуговуєте на те, щоб ваша родина була уважна до ваших почуттів і потреб, незалежно від того, розуміють вони вас чи ні.

Проте, якщо є бажання покращити свою комунікацію, варто спиратися на принципи ненасильницького спілкування (є однойменна книга). Головний з них – говорити про свої почуття, але не звинувачувати.

Хлопець хоче сексу, а я ще не готова. Що робити?

Ставити свої почуття і потреби на перше місце. Секс – надзвичайно делікатна і вразлива сфера життя, особливо якщо йдеться про перший досвід. У цьому питанні неприпустимий тиск, як і самопожертва.

Якщо довелося стикнутися з будь-яким способом «наполягань» від партнера, це навіть не тривожний дзвіночок, це повідомлення у гучномовець – «ця людина не дбає про мене і мої почуття», а також «ця людина не розуміє наслідків своїх дій».

Секс – це територія довіри і поваги. Ви можете відмовитись у будь-який момент, якщо відчуваєте що не готові і від цього ніхто не постраждає. Якщо ви озвучили, що не готові і не хочете, а вас не почули – це той момент, де важливо захистити себе і дистанціюватись як можна далі від юного ловеласа.

Я посварилась з подругою і вона почала налаштовувати проти мене моїх друзів. Що робити?

Я б почала з того, що проаналізувала б конфлікт і спробувала зрозуміти, чи дійсно з цією людиною у мене близькі і довірливі стосунки. Також я б з уважністю поставилась до того, як інші друзі відреагували на ці “настанови”.

Це емоційно складно, і, переконана, що ця історія має більше контексту, який допоможе прийняти кращі рішення. Проте, навіть найгірший сценарій, де подруга виявилась не подругою, а друзі – не друзями, все ще має продуктивну сторону. Ви виявили, що ваше оточення не зовсім вам підходить.

А це можливість краще зрозуміти свої потреби і в майбутньому знайти більш тепле і підтримуюче оточення.

Пам’ятай, що ми завжди поруч! Ти можеш звернутися за безплатною психологічною консультацією на сайті teenergizer.org.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.