Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Профілактика ВІЛ/СНІД: лекції в спеціальних Центрах та інтерактив

Оновлено

Засідання круглого столу «Освіта з питань збереження сексуального та репродуктивного здоров’я в Україні»Відбулося 13 квітня в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ», зібрало близько двох десятків учасників, серед яких: представники Міністерства освіти та науки України, Міністерства охорони здоров’я України та представники громадських організацій. Співорганізатором зустрічі, ініційованою БО «Об’єднання підлітків та молоді «Тінержайзер», став Київський молодіжний центр.

     Під час обговорень були виокремленні недоліки української системи освіти з питань збереження сексуального та репродуктивного здоров’я, розглянуті передові закордонні практики та визначені шляхи взаємодії державних та недержавних організацій, які працюють у сфері даній сфері.

«Фактично, у рамках шкільного курсу «Основи здоров’я» теми, пов’язані безпосередньо з безпекою статевих стосунків починають викладатися у 8-9 класах, у той час як значна кількість учнів уже має досвід статевих контактів та ризикують інфікуватись ВІЛ», – зазначилаголова правління БО «Об’єднання підлітків та молоді «Тінержайзер» Яна Панфілова.

На відміну прогресивних курсів із питань сексуальної та репродуктивної освіти таких країн, як Нідерланди, Німеччина та Швеція, в Україні в програмі предмету «Основи здоров’я» існує ряд недоліків.

У секторі, що потребує удосконалення, були відокремлені наступні питання:

  • відсутність будь-якої інформації щодо гендерних, ЛГБТ питань та сексуального насильства;
  • пропонування утримання від статевих контактів як основного метода попередження небажаної вагітності та захисту від ВІЛ та ІПСШ (через концепцію «утримання від статевих контактів до шлюбу» інформація про методи контрацепції надається в недостатній кількості);
  • стислий виклад інформації щодо тестування на ВІЛ, до того ж школярів не заохочують проходити тестування;

«Ця тема однозначно потребує комплексного підходу та має охоплювати як викладання в школі, рівень підготовки батьків, так і загальний стан сприйняття її проблематики нашим населенням. Одним із найважливіших напрямків для розвитку системи статевого виховання є відповідність потребам сучасного покоління, участь підлітків у створенні програм та моніторингу впроваджень», – під час виступу розповіла координатор проєктів Міжнародної федерації планованого батьківства Татяна Слободян.

За словами Татяна Слободян, згідно з результатами соцопитування, понад 85 % молоді черпають інформацію з Інтернету, у той час, як 69,8 % підлітків стверджують, що «первинним джерелом» має бути школа/університет. На жаль, у чималій кількості українських шкіл курс «Основи здоров’я» взагалі або не викладається, або кількість занять максимально урізається. Головна причина – відсутність кваліфікованих фахівців.

«Станом на сьогодні, у більшості випадків цей предмет мають викладати вчителі історії, біології чи то класні керівники на додаткових зборах», – підкреслив консультант із питань мобілізації підлітків БО «Обєднання підлітків та молоді «Тінерджайзер» Альберт Сардарян.

Особливо кричущою ситуація з умовно існуючим відповідним курсом є в сільській місцевості віддалених від обласних центрів регіонів.

«На разі значна частина молодих фахівців, підготовлених з урахуванням положень даного курсу ще перебувають на навчанні, – повідомила заступник начальника відділу змісту департаменту загальної та дошкільної освіти МОН України Світлана Фіцайло Взагалі ж, дуже вдалою, на мій погляд, є практика європейських країн – там відповідні заняття проводяться в спеціальних Центрах, поза межами школи, а інтерактивні заняття проводять медпрацівники. Варто продумати, як цей досвід можна оптимально впровадити в нашу систему освіти».

 Ще одним із ключових недоліків учасники обговорень визначили відсутність інформації про працюючи нині «Клініки, дружні для молоді» та Центри громадського здоровя, куди діти за бажанням можуть звернутися.

Враховуючи вищезазначене, було прийняте рішення про написання офіційного листа на імя Міністра освіти й науки України із доповненнями та пропозиціями щодо змін в освіті з питань сексуального та репродуктивного здоров’я, що можуть стати істотним фактором подолання епідемії ВІЛ/СНІД Україні серед молоді.

ДО ВІДОМА

   Згідно даних дослідження міжнародного дослідницького проєкту «Здоров’я та поведінкові орієнтації молоді» 1, 36 %молодих людей в Україні отримують перший досвід статевих стосунків у віці молодше 15 років, 8.1 % – у віці 12 років та молодше. В Україні живуть 5500 підлітків із ВІЛ 2; 123500 підлітків знаходяться в групі ризику. Під медичним наглядом в Україні у 2016 році перебувало лише 1188 ВІЛ-позитивних підлітків, інші можуть не здогадуватися про свій статус, або не можуть пройти тестування через відмову лікарів.

 

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.