Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Створення нової реальності: як підлітки змінюють світ уже сьогодні!

Оновлено

23 травня в Києві команда Teenergizer організувала пресконференцію «Створення нової реальності: як підлітки змінюють світ уже сьогодні». Подія відбулася в інформаційному агентстві «УНІАН» за підтримки Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Київського Молодіжного Центру.

На сьогодні в Україні налічується 5500 підлітків, які живуть із ВІЛ. Рік тому підлітками і для підлітків була заснована організація «Teenergizer». За підтримки ЮНІСЕФ було розпочато проєкт, основною метою якого було надати підтримку підліткам, які живуть із ВІЛ. Друге – створити групу ініціативних і активних підлітків, які відстоювали б і захищали свої права. Завдяки цьому зараз у чотирьох містах – Києві, Полтаві, Одесі та Кривому Розі – працюють 6 центрів, де допомагають підліткам, підтримують і навчають їх.

За рік своєї діяльності Teenergizer провела велику кількість вебінарів, зустрічей, тренінгів, лекцій, підготувала 173 активіста, які взяли участь у більш ніж 75 заходах, присвячених боротьбі з ВІЛ. За результатами діяльності організації була видана книга «Чи може підліток змінити світ?» У книзі розповідається, зокрема, про роботу 17-річної Надії Дубчак – єдиного підлітка серед членів Координаційного комітету Міжнародної конференції з ВІЛ/СНІД, яка відбудеться в Амстердамі у 2018 році. Також, у книзі описані досягнення активістів Teenergizer в робочих групах із підготовки заявки від України до Глобального фонду по боротьбі з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та малярією.

Як повідомив активіст Teenergizer Данило Столбунов, під час роботи над заявкою він і його колеги лобіювали інтереси підлітків, а також питання доступності соціально-психологічного супроводу ВІЛ-позитивних дітей і підлітків.

«Вперше в історії до написання цієї заявки були допущені самі підлітки. Я й моя колега (засновниця Teenergizer Яна Панфілова) представляли інтереси молодих людей в Україні. Нашим завданням було, щоб у цій заявці була окрема стаття в бюджеті – підлітки. Зараз вона там є. Наші пропозиції були внесені в поточну версію заявки. Ми досягли мети», – сказав він.

У свою чергу керівниця Програми розвитку і здоров’я молоді ЮНІСЕФ Олена Сакович назвала хорошим прикладом партнерства співпрацю між Teenergizer, ЮНІСЕФ та органами влади.

«Я дуже рада, що між Teenergizer, як молодою громадською організацією, і ЮНІСЕФ, а також державними та іншими громадськими організаціями, відбулася дуже хороша співпраця. Є хороший приклад партнерства, коли організації різного рівня працюють разом заради спільної мети. У такій співпраці кожен із нас отримує якісь уроки. Від імені ЮНІСЕФ я хочу привітати Teenergizer з тими досягненнями, які в них уже є сьогодні. Але ще багато чого попереду, беручи до уваги той старт, які вони мали», – сказала Олена Сакович.

Директорка Центру громадського здоров’я МОЗ України, професорка Наталія Нізова також підкреслила важливість справи, яку роблять підлітки Teenergizer: «Щорічно в Україні виявляють кілька тисяч нових випадків ВІЛ-інфекції. З них 25 % – це молоді люди. У 60 % випадків зараження відбулося через незахищений секс, а значить, його можна було уникнути. Сьогодні на вулицях проживає 95 000 підлітків. Це величезна група людей, до яких держава не може достукатися поодинці».

Наталія Нізова впевнена, що головним помічником у роботі з цією групою є недержавні організації, зокрема Teenergizer, який за два роки свого існування довів ефективність своєї роботи.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.