Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як не втратити сенс життя після пережитих жахів? Думки Віктора Франкла

Ділимося думками Віктора Франкла, відомого австрійського психіатра та філософа єврейського походження, який на своєму досвіді пройшов випробування концтаборами. Вчений з міжнародним ім’ям перебував у Аушвіц, де втратив своїх батьків та дружину.

У своїй книзі «Людина в пошуках справжнього сенсу» він поділився досвідом життя в концентраційному таборі, а також думками про те, що саме допомогло йому не втратити сенс життя

 

У людини можна відібрати все, окрім одного – волі обирати своє ставлення до будь-яких обставин, обирати власний шлях.

Щастя схоже до метелика. Чим більше хочеш його спіймати, тим більше воно вислизає з рук. Але якщо ви перенесете свою увагу на інші речі, воно прийде і тихенько сяде вам на плече.

Тільки любов – це те кінцеве і вище почуття, яке виправдовує наше нинішнє існування, може нас піднімати і зміцнювати!

Велике значення мають не наші страхи і не наша тривожність, а те, як ми до них ставимося.

Нехай на деякий час, нехай в певних особливих ситуаціях, але гумор – це теж зброя душі в боротьбі за самозбереження. Адже відомо, що гумор, як ніщо інше здатен створити для людини якусь дистанцію між нею самою та її ситуацією, поставити її над ситуацією, нехай, як уже згадувалося, і ненадовго.

Між стимулом і нашою реакцією на нього завжди є час. За цей час ми вибираємо, як реагувати. І саме тут криється наша свобода.

У кожного є своє особливе покликання. Кожна людина незамінна, а життя її – неповторне. І тому завдання кожної людини настільки ж унікальне, наскільки унікальна її можливість виконати це завдання.

Прагнення знайти сенс життя є головною мотивувальною силою в людині… Я не побоюся сказати, що в світі немає більш дієвої допомоги для виживання навіть в найжахливіших умовах, ніж усвідомлення, що твоє життя має сенс.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.