Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

«Найцінніше сьогодні — бути у безпеці й мати змогу допомагати тим, хто цього потребує найбільше»

Ангеліна Бланяр з Ужгорода, наразі живе та навчається на психолога у Львові. До 24 лютого звичний день дівчини був розписаний за годинами: навчання, волонтерство, робота, зустрічі з друзями. Війна змінила все.

«Напередодні мене, як і всіх, накривала сильна тривога. Важко було зосередитися, адже постійно крутилося питання: станеться чи ні? І от сталося найгірше».

Ангеліна майже рік волонтерить у проєкті Teenergizer: надає психологічну підтримку підліткам та консультує молодь на умовах повної анонімності. Під час війни загострилася потреба бути корисною та допомагати тим, кому важко переживати тривожні часи.

З лютого кількість запитів від підлітків суттєво збільшилася, а теми змінилися. Раніше основними були питання про стосунки, школу, булінг, спілкування та здоровʼя. Війна змусила підлітків подорослішати та висунула на перший план теми виживання та подолання провини вцілілого.

«Ми постійно чуємо вибухи», «Ми не виходимо з укриттів», «У мене панічна атака, що робити?» — це стало новою реальністю Ангеліни. Щоразу волонтерка опановувала себе, щоб мати змогу підтримати якнайбільше людей.

«Ми студенти-психологи, тож в університеті буквально в перші дні війни нам прочитали серію лекцій про те, як передусім самому подолати тривожність, справитися зі страхами та при цьому допомогти іншим». 

Ангеліна намагається не концентруватися на новинах, перемикати увагу на хобі, спілкуватися з людьми, нагадувати собі, що зараз знаходиться у відносній безпеці.

 

 

🏆 Довідка UNICEF Youth Award 🏆

Ангеліна Бланяр, 20 років

Львів

Номінація: 

Психологічна підтримка

Суть волонтерства: 

Анонімні онлайн-консультації підлітків під час війни

Організація: 

Teenergizer

 

Крім того, дівчина сама відвідує психолога, який допомагає їй повернутися у ресурсний стан і мати змогу й надалі працювати з підлітками.

«Якби в мене була можливість звернутися до всіх підлітків, яким сьогодні тривожно, я б сказала: ви не самі! Не бійтеся звертатися по допомогу, що б не сталося — завжди є той, хто готовий вислухати та допомогти. Я готова вам допомогти!»

Ангеліна провела вже понад 165 годин консультацій, більшість із них під час війни. За підтримки ЮНІСЕФ психологи-волонтери з Teenergizer провели вже 9 000 консультацій, починаючи з лютого цього року.

«Підліткам та молоді потрібне безпечне місце, де не осуджують і не дають стереотипних порад. Під час війни ця потреба не зникає, а навпаки посилюється. Я відчуваю, що саме зараз на своєму місці, адже можу піклуватися про ментальне здоровʼя українців». 

Джерело: UNICEF Україна

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.