Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Порвався презерватив: як запобігти незапланованій вагітності

Якщо порвався презерватив, є дві основні загрози. Одна з них — ризик інфікування хворобами, що передаються статевим шляхом. Проте сьогодні хочемо поговорити про інший можливий наслідок — незаплановану вагітність. Цей ризик стосується жінок, які фізіологічно здатні до виношування та не приймають оральні контрацептиви чи не застосовують інші методи контрацепції (спіраль, гормональний пластир).

Спільно з Бережи Себе та сімейною лікаркою Дариною Дмитрієвською підготували план дій на такий випадок.

Пігулки екстреної контрацепції є ефективним методом у разі високої ймовірності настання вагітності, проте вони мають низку істотних побічних ефектів. Серед таких: порушення менструального циклу й гормонального фону загалом, нудота та блювання, головний біль, сильні менструальні кровотечі тощо. Дія цих препаратів на організм досить індивідуальна, і часом вони можуть спричинити тривале порушення гормональних процесів. Рішення про застосування «плану Б» має бути поміркованим та узгодженим із ризиками. Саме тому варто консультуватися з лікарем щодо кожної окремої ситуації. Водночас слід пам’ятати, що ефективність препарату найвища в перші 12–24 години після статевого акту.

Ризик завагітніти існує як тоді, коли відбулася еякуляція всередину піхви, так і коли її не було. У передеякуляті — рідині, що виділяється під час збудження пеніса — теж може знаходитися певна кількість сперматозоїдів. Саме тому перерваний статевий акт не вважається ефективним способом контрацепції.

Для визначення ризиків разом із лікарем варто обговорити таке:

  • в який день менструального циклу відбувся секс;
  • чи була еякуляція;
  • чи була це перша взаємодія, чи друга-третя підряд протягом короткого часу;
  • чи є доступ до медикаментозного переривання вагітності на ранніх термінах, якщо вона таки станеться.

Залежно від поєднання цих факторів, лікар/ка може надати рекомендації та ви разом вирішите, чи потрібно приймати пігулку екстреної контрацепції. Рішення має бути засноване на порівнянні ризиків вагітності та потенційної шкоди препарату для організму, тому немає єдиного алгоритму дій для всіх у будь-яких ситуаціях.

Пам’ятайте, що найкраще — запобігати екстреним ситуаціям. Для цього:

  • купуйте якісні презервативи в аптеках або секс-шопах;
  • дотримуйтеся правил їхнього зберігання;
  • обирайте презервативи потрібного розміру, стежте, щоб на них не було пошкоджень, правильно їх використовуйте;
  • якщо маєте підвищену тривожність щодо незапланованої вагітності, обговоріть із лікарем/кою доцільність використання додаткових методів контрацепції.

Перед сексом обговорюйте з партнером чи партнеркою правила. Переконайтеся, що він або вона так само відповідально ставиться до безпеки при взаємодії — фізичної та психологічної. Піклуйтеся про себе, аби сексуальне життя приносило радість та задоволення. Ви варті того, аби про вас дбали.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.