Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

«Ти можеш бути більшим, ніж просто дружиною»

Оновлено

Мене звуть Грейс Куманда. Я працюю в Малаві в організації під назвою Pacacherry, що буквально означає «Під деревом страху» – тому що ми говоримо про речі, про які люди не люблять говорити: сексизм, ранні шлюби й секс-робота.

Технічно секс-робота не є незаконною. Але в нас є закони, які були прийняті багато років тому, за часів колоній. Велика частина цих законів призначалася для захисту жінок, але з тих чи інших причин вони були невірно витлумачені і використовувалися проти них. Якщо дівчата-секс-працівниці сидять у барі або стоять на вулиці, поліцейські можуть просто заарештувати їх. Їх аргументом буде: «Що вони роблять у той час у цьому місці?». Якщо запитати їх, як щодо чоловіків, вони скажуть, що чоловіки просто сидять випивають.

Є 10-річні працівниці секс-бізнесу. Але в моїй країні ви можете бути секс-працівником, тільки якщо вам уже 18 років. Тому дівчатка кажуть, що їм 18 років. Більшість із них пішли зі школи, часто ще в початкових класах. Вони буквально роблять це, щоби жити. Показник поширеності ВІЛ серед працівників секс-бізнесуочень високий: близько 62 з 100 є позитивними.

Малаві – консервативна країна. На зустрічах люди можуть сміятися, тому що чому ми взагалі говоримо про ці проблеми? Чи не будемо ми просувати секс-роботу? «Секс-працівники – аморальні грішники!».

Ми створили систему, завдяки якій у разі насильства Дівчата можуть повідомити про це. Багато клієнтів зловживають повноваженнями й застосовують насильство до секс-працівницям. Ми зв’язалися з поліцією, з НУО, у нас є власні медичні установи. Років 6 тому зі 100 випадків насильства, ймовірно, 50 були б скоєні поліцією. Зараз близько 10.

Складається враження, що якщо я секс-працівниця, і до мене застосовують насильство, – ну, я секс працівниця, що мені робити? Але секс-працівниця – людина. Вона могла б бути моєю сестрою. Вона могла б бути моєю матір’ю. Вона важлива. Чому ми повинні ігнорувати її? Що дає нам на це право?

У Малаві багато ранніх шлюбів. Існуюча культура-це культура, яка не сприяє утворенню дівчат. Це культура, яка очікує, що хлопчики будуть кращими. Іноді сім’я може змусити дівчину вийти заміж. За того, хто старший, у кого є власність, гроші.

У нас є програма «Моє майбутнє», яка сприяє освіті дівчаток. Ми запитали в них: «Ким ти хочеш бути, коли виростеш?» І вони відповіли: «Я просто хочу мати дитину». Вони навіть не думають про щось більше. У дівчат немає зразків для наслідування. Усе, що вони бачать, це те, що якщо ти жінка, ти виходиш заміж і заводиш дітей – ось і все. Але вони можуть більше. Ти можеш бути більшим, ніж просто дружиною.

Якщо ми говоримо про контрацепцію, то звичайна реакція це: «Ви хочете, щоби наші діти займалися сексом?».

Тому ми поговорили з матерями й дочками. Наприклад, ми запитували в матері, чи займається її 14-річна дитина сексом. Вона відповідала, що ні, ніколи. Але відповіддю дитини було «так». І це був незахищений секс. У нас дуже багато підліткових вагітностей. В основному дівчаткам близько 13, але є навіть 10-річні.

У рамках проєкту «Моє майбутнє» я працювала з 12-річною дівчинкою, яка не закінчила навіть початкову школу. Все, що вона бачила, це множествоподруг, які виходять заміж і заводять дітей. Тому вона почала зустрічатися з літнім чоловіком, який володів магазином – вона завагітніла. На момент нашої зустрічі вона вже 3 роки не вчилася в школі. Той чоловік був жорстоким і зрештою кинув її. Вона не бачила своє майбутнє, навіть не думала про повернення в школу. Ми почали спілкуватися з нею через однолітків. Через кілька місяців її мама погодилася піклуватися про дитину, і вона повернулася в школу. Іноді потрібна просто інформація й невелика допомога.

Думка, що якщо чоловік б’є, значить, він любить, усе ще жваво. Але сейчасдомашнє насильство переслідується. Проблема в тому, що багато жінок повідомляють про нього, але потім повертаються й кажуть: «Це мій чоловік» – і забирають позов. Бувають випадки, коли жінка зазнає насильства, але навіть не повідомляє.

Вона боїться свого партнера або того, що скаже суспільство. «Що ти зробила, щоби змусити його побити тебе? Ти, напевно, зробила щось, що його спровокувало! Ти должнапоменять свою поведінку». Є багато християн, які говорять, що ти повинна підкорятися.

У нас багато проблем. Ми бачили прогрес, але ми можемо досягти більшого. Дівчатам потрібно зрозуміти, що вони цінні. Вони не гірше чоловіків, і не повинні жити гірше.

 

авторка: Ангеліна Сардарян

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.