Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як поговорити з батьками про секс та свою ідентичність

Розмовляти про секс буває ніяково навіть з найближчими друзями, а що вже казати про батьків. Однак, потрібно розуміти, що така відкритість — це шлях до довірливих стосунків; тоді твої близькі зможуть допомогти та підтримати тебе, якщо щось піде не за планом. Тож, як це зробити та з чого почати?

Проведи невелике дослідження

Перед тим, як починати розмову з батьками, варто пошукати інформацію в інтернеті. Ти можеш розглянути ті аспекти, які найменше хотів_ла б обговорювати з рідними, або ті, в яких почуваєшся невпевнено. Пропонуємо тобі кілька статей, які можуть допомогти:

Про презервативи

Найпоширеніші міфи щодо захисту від небажаної вагітності

Про перший секс

Обери зручне місце та час для цієї теми

Сімейне застілля чи свято — не найкращі умови для такої розмови. Також не варто підіймати цю тему, коли батьки зайняті. Краще переконайся, що у них є достатньо часу для розмови. 

Вибери початкову фразу, яка підходить саме тобі

Аби не починати розмову різко і не ставити всіх учасників в незручне становище, краще подумати наперед як саме ти б хотів_ла вступити. Іноді простіше навести приклад з кінострічки або ж з особистого досвіду, наприклад “Моя подруга приймає протизаплідні таблетки, що ти думаєш про це?”, “Сьогодні нам в школі розповідали про безпечне статеве життя, але мені не все зрозуміло, ми можемо про це поговорити?”. Таким чином тобі не доведеться напряму запитувати про себе.

Як обговорити з батьками свою сексуальну орієнтацію або ґендерну ідентичність

Особливо важко обговорювати з рідними свої вподобання, але розмови — ключ до розуміння. Ось кілька кроків, яких ви можете дотримуватись, якщо готові розкритись батькам.

  • Подумай про те, як вони можуть відреагувати. Якщо тобі здається, що вони можуть відповісти негативно, можливо, буде безпечніше почекати, поки ти не почнеш  жити окремо.
  • Спробуй поговорити про ЛГБТК+ знаменитостей та персонажів телевізійних шоу, щоб зрозуміти, наскільки вони сприймають їх. Втім, не засмучуйся, якщо не отримаєш для себе однозначної відповіді — це не означає, що твої батьки не приймуть тебе. 
  • Подумай, як би ти хотів_ла їм про це сказати. Деяким людям подобається розмовляти “в живу”, інші почуваються безпечніше і комфортніше, спілкуючись телефоном та/або за допомогою повідомлень.
  • Поміркуй про те, що саме ти б хотів_ла розповісти.  Можеш підготувати кілька нотаток або порепетирувати з другом. Це може допомогти тобі почуватись підготованим_ою. Якщо відчуєш, що важко говорити — підглянь в завчасно підготований лист.
  • Можливо, тобі буде простіше, якщо поряд буде хтось, хто тебе добре знає і кому ти довіряєш. Запроси друга для підтримки в цей момент, хай це жива розмова з батьками чи телефоном.
  • Важливо пам’ятати, що хоча ти й потратив_ла час на планування та підготовку до цієї розмови, батьків вона може поставити в ступор. Їхня перша реакція може бути не найкращою, але це не означає, що вона не може змінитися з часом.
  • Ти можеш бути не готовим відповідати на безліч запитань щодо  своєї статевої орієнтації або ґендерної ідентичності й це нормально. Як альтернатива, можеш поділитись відео на YouTube або вебсайтами, які вважаєш корисними. У вигляді прикладу пропонуємо Музей Прийняття,  де батьки квір-молоді діляться особистими історіями. Маючи більше інформації та знань, твої батьки матимуть змогу краще зрозуміти і прийняти тебе.

Якщо в тебе залишились питання чи ти потребуєш підтримки — звертайся в чат з психологом онлайн на нашому сайті. Teenergizer поруч для тебе, де б ти не був_ла.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.